Najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ
Twój przewodnik po najlepszym jedzeniu na Pradze
- Ostatnio aktualizowane: 25 listopada, 2024
Najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ
Twój przewodnik po najlepszym jedzeniu na Pradze
- Ostatnio aktualizowane: 25 listopada, 2024
Praga Północ to prawdziwa perła Warszawy, miejsce pełne niepowtarzalnego uroku i nieuchwytnej aury tajemniczości. Historia harmonijnie splata się z nowoczesnością, a dynamiczny rozwój dzielnicy dotyczy również gastronomii. Działają tu restauracje serwujące tradycyjne smaki kuchni polskiej, jak również lokale oferujące potrawy inspirowane kuchniami z najdalszych zakątków świata. Zebraliśmy w naszym przewodniku miejsca, które zachwycają wyjątkową atmosferą, ciekawym menu i dopracowanymi bukietami smaków. Jeśli chcesz poznać, jakie są najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ według Best of Warsaw, koniecznie czytaj dalej!
Na Pradze znajduje się bardzo dużo różnego rodzaju lokali gastronomicznych: od tradycyjnych szynków inspirowanych kuchnią dawnych lat, przez restauracje z kuchnią z różnych regionów świata, aż po prostą zdrową kuchnię bazującą na naturalnych składnikach i lokalnych specjałach. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – na randkę, rodzinne spotkanie, biznesowy lunch czy spokojny posiłek w pojedynkę.
Nie przegap naszych rekomendacji: najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ
W przewodniku przedstawiamy zróżnicowane pod kątem menu i oferowanego klimatu restauracje, które naszym zdaniem zasługują na miano dzielnicowego “top of the top”. Wszystkie z nich są dobrze znane w całym mieście i mają wierne grono stałych gości. Może zostaniesz jednym z nich?
W tym przewodniku:
Boska Praga
Boska Praga to to bezpretensjonalna restauracja serwująca dania kuchni polskiej i międzynarodowej, w tym między innymi pizzę, pierogi, makarony i potrawy mięsne. Lokal mieści się w zabytkowym budynku po dawnym młynie parowym. Restauracja ma trzy poziomy: restauracyjno-barowy, przestrzeń na spotkania indywidualne i część do organizacji imprez zamkniętych. W każdy weekend trafisz tu na animacje dla dzieci. Autorska kuchnia wykorzystuje sezonowe produkty. Jest jednocześnie prosta, jak i wyrafinowana. Warto mieć baczenie na promocje – każdego dnia tygodnia obowiązuje inna oferta specjalna, na przykład “do każdej zamówionej pizzy druga za 50%”.
Znajdziesz tu szeroki wybór przystawek. Do najpopularniejszych należą bruschetty z rozmaitymi dodatkami, smażona gęsia wątróbka, krewetki z chorizo i tradycyjny tatar wołowy. Większy głód zaspokoisz jednym z dań głównych, które opierają się przede wszystkim o różne gatunki wysokiej jakości mięs. Wartą uwagi pozycją są też lekkie sałaty w różnych wersjach – wegetariańskich, mięsnych lub z owocami morza. Popisowe danie lokalu to “boski pieróg z pieca” w wariancie vege ze szpinakiem lub z nadzieniem na bazie wołowiny z baraniną.
Skamiejka
Restauracja Skamiejka znajduje się w sercu Pragi Północ tuż za kultowym już Centrum Praskim Koneser. Serwuje się tu przede wszystkim kuchnię rosyjską, gruzińską i ukraińską. Topowym daniem są pielmieni, czyli tradycyjne małe pierożki faszerowane mięsem wieprzowym. To nie jedyne pyszne pierogi, które można tutaj zjeść. Alternatywę stanowią gruzińskie chinkali z mięsem wołowo-wieprzowym i kolendrą lub wareniki z różnymi rodzajami bezmięsnych farszy. Te ostatnie dostępne są także w wersji na słodko z prawdziwym wiejskim twarogiem.
Do pozostałych specjalności Skamiejki należą blinczyki. Drożdżowe naleśniki pszenno-gryczane podawane są jako danie obiadowe z łososiem i białym serem lub jako deser z twarogiem. Wielu gości odwiedza restaurację dla unikalnych zup. To między innymi solanka, charczo i klasyczny barszcz ukraiński. Od piątku do niedzieli możesz zamówić zupę ucha, czyli tradycyjną zupę rybną z ziemniakami. W karcie znajdziesz też gruzińskie wina i ukraińskie oraz litewskie piwo. Jeśli wolisz napoje bezalkoholowe, koniecznie spróbuj kwasu chlebowego lub rzadko spotykanej lemoniady estragonowej. Zastanawiasz się, gdzie znajdziesz najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ? Tak, to tutaj!
Szynk Praski
Szynk Praski na ulicy Stalowej to miejsce, w którym przeniesiesz się w czasie do Warszawy z dawnych lat. Zlokalizowana w sercu historycznej części dzielnicy restauracja przyciąga gości swoją prostotą i bezpretensjonalnością. Nawiązując do tradycyjnych warszawskich lokali gastronomicznych z okresu dwudziestolecia międzywojennego, doskonale oddaje duszę przedwojennej Pragi. Surowe ceglane ściany, drewniane stoły i nostalgiczna atmosfera sprawiają, że każdy posiłek staje się barwną podróżą do przeszłości.
W menu znajdziesz przede wszystkim klasyczne polskie potrawy w najlepszym wydaniu: soczyste schabowe, aromatyczny żurek czy chrupiące pierogi, które idealnie komponują się z regionalnymi piwami. A piw w Szynku Praskim jest w karcie ponad 70! Możesz tu też zjeść czerninę, babę ziemniaczaną, barszcz na własnym zakwasie, smażone aterynki, pociejowskie pyzy kartoflane i flaki po staropolsku. Na osobną wzmiankę zasługują wybitne tatary – wołowy i z jelenia. Oprócz świetnej kuchni rozsmakujesz się również w brzmieniach muzyki na żywo, w której dominują stare polskie szlagiery.
Restauracja Źródło
Od samego progu Źródło urzeka pięknym dopracowanym wnętrzem. Pomieszczenia są wysokie i jasne. Zdobią je ciekawe grafiki, okazałe rośliny doniczkowe i meble w stylu retro. Czuć tu atmosferę spokoju i niezobowiązującej elegancji. Menu restauracji opiera się na naturalnych sezonowych składnikach, dzięki czemu potrawy są bardzo świeże i pełne wyrazistych smaków. Znajdziesz tu zarówno dania inspirowane polską kuchnią regionalną, jak i te z międzynarodowym twistem. Wspomniana sezonowość to ważny wyznacznik tego, co można tu znaleźć w menu. Karta jest na bieżąco aktualizowana i mimo, że nie jest długa, każdy koneser wyrafinowanych smaków znajdzie tu coś atrakcyjnego dla siebie.
Jeśli planujesz odwiedzić najlepsze restauracje na Pradze-Północ, Źródła nie powinno zabraknąć na Twojej mapie. Lokal szczyci się współpracą z lokalnymi polskimi gospodarstwami, manufakturami i przetwórniami. Tutaj po prostu wiesz co jesz: anchovies z Jastarni, olej ze Świecia, zupę na zakwasie buraczanym od Sznajderów czy kurki z mazowieckich lasów. Dodatkowy zachwyt czeka miłośników starej polskiej porcelany i porcelitu. Na Targowej zjesz na talerzach z Tułowic, Mirostowic, Pruszkowa, Chodzieży, Ząbkowic i Ćmielowa. Napijesz się też wina z polskich winnic lub cydru od Cydr Chyliczki i Cydr Ignaców Kwaśne Jabłko.
Pyzy, Flaki Gorące! (Praga)
Restauracja Pyzy Flaki Gorące to prawdziwy hołd dla tradycyjnej kuchni warszawskiej. W sercu Pragi przeniesiesz się w czasy, gdy na stołach królowały domowe proste, ale pełne smaku potrawy. Masz szansę poczuć się tutaj jak na obiedzie u babci. Dania można zjeść na miejscu lub zabrać do domu na wynos. W Warszawie funkcjonują dwie restauracje spod szyldu “Pyzy Flaki Gorące” – obok tej praskiej działa lokal na Podwalu przy Starym Mieście.
Hitem są tutejsze śniadania. W Pyzach możesz zjeść wyśmienitą jajecznicę na szynce, szakuszkę z pomidorami, cebulą i czosnkiem, kiełbasę smażoną lub tortillę z cheddarem i salami. Oferowane obiady – obok tradycyjnego schabowego z ziemniakami i surówką lub pierogów – to też carbonara lub tagiatelle ze szpinakiem. Stali bywalcy chwalą też serwowane przez kuchnię słodkości – gofry, naleśniki i placki ziemniaczane. Z alkoholi napijesz się piwa lub wina, a z napojów bezprocentowych możesz wybrać kompot, sok wyciskany ze świeżych pomarańczy, kawę lub herbatę.
Hub Praga
Zlokalizowana w odnowionej przestrzeni starej kamienicy restauracja Hub Praga oferuje unikalne doznania zarówno dla smakoszy kulinarnych, jak i miłośników designu i niebanalnych wnętrz. Wzniesiona w 1912 roku kamienica Chaima Herkowicza i Perlii Grinberg to miejsce z niezwykłym klimatem. Surowe ceglane ściany i loftowe detale tworzą tło dla miejsca, gdzie pierwsze skrzypce gra autorska kuchnia. Szefem kuchni w Hub Praga jest utalentowany i wielokrotnie nagradzany za osiągnięcia na polu kulinarnych dokonań Witek Iwański, który swoim warsztatem łączy kuchnię polską i ciekawe interpretacje współczesnych trendów w kulinariach.
W Hub Praga serwowana jest nowoczesna wersja kuchni polskiej wzbogacona o elementy inspirowane różnymi stronami świata. Restauracja łączy klasyczne menu degustacyjne i à la carte. Tutejsza filozofia gotowania opiera się o prostotę i staranną selekcję świeżych produktów najwyższej jakości. Dziki sandacz, royale z polskich raków, koktajl z ostryg – wszystkie dania są tu zarazem bezpretensjonalne, jak i bardzo wyrafinowane.
Odkrywaj razem z nami najlepsze restauracje w Warszawie – Praga Północ
Dzięki naszemu przewodnikowi na pewno nie będziesz błądzić! Jeśli zastanawiasz się, gdzie dobrze zjeść w północnej części prawobrzeżnej Warszawy, wybierz jedną z naszych propozycji. To prawdziwe pewniaki!