Restauracje na Bulwarach nad Wisłą

Restauracje na Bulwarach nad Wisłą

Kulinarna scena Powiśla pełna jest gastronomicznych gwiazd, a nasz przewodnik pomoże Ci odkryć restauracje na Bulwarach nad Wisłą, które w tej galaktyce świecą najjaśniej. Zróżnicowana oferta zadowoli zarówno koneserów poszukujących niecodziennych smaków, jak również miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Od śniadań z widokiem na rzekę, poprzez smakowitą przerwę na lunch, aż po kolacje z wyśmienitym winem i zachodem słońca w tle. Restauracje nad Wisłą to punkt obowiązkowy letnich przyjemności w mieście.

Restauracje na Bulwarach nad Wisłą – uczta nad wodą

Warto tu bywać nie tylko w sezonie wakacyjnym. Wiele konceptów działa przez cały rok. Między innymi kulinarne perełki w Elektrowni Powiśle czy w The Tides. Nie musisz dłużej zastanawiać się, gdzie dobrze zjeść nad Wisłą. Miejsca z poniższej listy to pewniaki, do których chce się wracać.

W tym przewodniku:

DOCK19 by Mateusz Gessler
the EATERY trad.
Prime Cut & Cigar Room
Pełną Parą PoWiśle
DYM Restauracja FOOD DRINKS SHISHA
Gruby Josek nad Wisłą
Restauracja Na Cyplu
Zachodni Brzeg
Voda
Bella Italia

DOCK19 by Mateusz Gessler

Kultowa Elektrownia Powiśle z całą gamą gastronomicznych konceptów jak magnes przyciąga odwiedzających pobliskie Bulwary nad Wisłą mieszkańców i gości miasta. Jedną z takich kulinarnych przystani jest tu DOCK19 by Mateusz Gessler. Wnętrze restauracji zachwyca postindustrialnym charakterem z elementami nawiązującymi do morskiej estetyki. Suwnice, haki i instalacje elektryczne przypominają o przemysłowej przeszłości Elektrowni. Dopełnienie stanowi kolorystyka inspirowana odcieniami wody o różnych porach dnia. Imponująca przestrzeń daje gościom spory wybór: centralnie położona sala główna, oranżeria – ogród zimowy i cocktail bar. Sezonowo dostępny jest także Rooftop Dock19. To wakacyjna strefa w stylu boho, zachęcająca do relaksu i podziwiania panoramy miasta.

Autorska kuchnia DOCK19 umiejętnie łączy tradycyjne polskie smaki z europejską finezją. Dania są starannie wyselekcjonowane i doskonale skomponowane. Poczynając od przystawek, takich jak włoska burrata, przez dania główne, wśród których nie brakuje polędwicy, kaczki czy sandacza, kończąc na deserach z bezą z truskawkową na czele. Czeka Cię tutaj kulinarna podróż po smakach Polski i Europy w mistrzowskiej interpretacji Mateusza Gesslera.

the EATERY trad.

Restauracja z kuchnią polską mieści się w modernistycznym budynku z lat 60., dzieląc adres z hotelem Logos. Lokal oferuje nie tylko widok na Wisłę, PGE Narodowy czy Most Świętokrzyski, ale przede wszystkim smaki, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To młodsza siostra działającej w Hali Koszyki restauracji the EATERY. W nadwiślańskiej lokalizacji odnajdziesz najbardziej tradycyjne receptury, bez unowocześnień, w dużej mierze z Lubelszczyzny, skąd pochodzą właściciele.

Karta to parada sentymentalnych klasyków, takich jak pyzy z mięsem, kluski leniwe, pierogi ruskie z miętą, kaszanka z jabłkiem, gołąbki, de volaille czy kluski szare z bryndzą i słoniną wędzoną. Dania dostępne są w dwóch rozmiarach, co pozwala na dzielenie się nimi przy stole lub skomponowanie własnego zestawu. Do posiłków możesz dobrać naturalne wino, kraftowe piwo czy nalewkę.

Wnętrze restauracji łączy surowy minimalizm z ciepłymi akcentami. Stal, drewno, kamień, szkło i subtelne koronkowe detale tworzą spójną całość. Na ścianach wyświetlane są klasyczne polskie filmy. Można też posłuchać polskiej muzyki, co dodaje miejscu przytulności i nawiązuje do rodzimej kultury.

Prime Cut & Cigar Room

Elegancka restauracja łącząca nowojorską klasykę z kunsztem kulinarnym w europejskim stylu. Aranżacja, w której żaden detal nie został pozostawiony przypadkowi nawiązuje do historii Elektrowni i doskonale wtapia się w estetykę kompleksu. Prime Cut & Cigar Room, jak sama nazwa wskazuje oferuje nie tylko doskonałą kuchnię i koktajle, ale też możliwość delektowania się cygarami z różnych stron świata. Od kubańskich klasyków, przez specjały z Dominikany, aż po wyszukane cygara z odległych zakątków globu.

Menu Prime Cut to przede wszystkim uczta dla miłośników mięsa. Steki z wołowiny sezonowanej na sucho przez minimum 28 dni są kruche, wyjątkowo aromatyczne i intensywne w smaku. Zresztą ich walory wielokrotnie doceniono i nagrodzono na World Steak Challenge. Dania główne, takie jak biodrówka jagnięca czy halibut z krewetkami, podkreślają różnorodność oferty. Autorskie burgery Prime Cut, w tym wariant z wołowiną wagyu zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Dodatkowo Steak House może się poszczycić własną piekarnią oraz słodkościami autorstwa wielokrotnie nagradzanego cukiernika. Od czwartku do saboty miłym dodatek stanowi grana na żywo muzyka.

W Warszawie jest kilka restauracji spod szyldu Pełną Parą. Każde miejsce to nieco inna historia, odmienny klimat, wielkość i indywidualne menu. Wspólnym mianownikiem jest nowoczesna kuchnia azjatycka z pierożkami dim sum w roli głównej. Warto dodać, że doświadczeni szefowie z Azji przygotowują dania na oczach gości.

Pełną Parą PoWiśle to miejsce, które zadowoli miłośników orientalnych smaków odwiedzających Bulwary Wiślane w Warszawie. W bogatym i różnorodnym menu znajdziesz wiele wariacji specjalności restauracji – pierożków na parze. Krewetka & Czosnek, Kurczak & Kimchi, Dynia & Ciecierzyca i wiele więcej smaków dim sum otrzymasz w setach po 10 sztuk. Możesz też skusić się na bułeczki bao z chrupiącym boczniakiem lub z kurczakiem w panko w zestawie z frytkami z batatów i salsą mango-ogórek lub inne specjały. Warto wpaść do restauracji w porze lunchu na zupę i miskę dnia. Nie brakuje też słodkości. W tym puszystego musu na bazie już kultowej dubajskiej czekolady. Równie imponująca jest karta napojów. Znajdziesz tu herbaty liściaste i kwitnące, matchę, buble tea, moktajle i całą paradę trunków. Autorskie menu jest doskonale dopasowane do nadwiślańskiej lokalizacji.

Wnętrze restauracji utrzymane jest w przyjemnej, industrialnej estetyce Elektrowni Powiśle. Przestronny ogródek zachęca do popołudniowego relaksu oraz przyjemnego wieczoru nad Wisłą.

Restauracje nad Wisłą w Warszawie prezentują dużą różnorodność. Dzięki temu każdy znajdzie odpowiedni dla siebie punkt na gastro-mapie w okolicy nabrzeża. DYM Restauracja to eleganckie miejsce w Elektrowni Powiśle w egzotycznym klimacie. Słynie z wysokiej jakości fajek wodnych z szerokim wyborem smaków. Relaks przy shishy ze znajomymi to doskonała opcja na wieczór, tym bardziej, że restauracja jest czynna codziennie aż do godziny pierwszej w nocy. Udanym spotkaniom sprzyja także aranżacja wnętrza z nutą artystycznej nonszalancji. Beton, drewno, zieleń, efektowne obrazy i designerskie oświetlenie tworzą interesującą przestrzeń, do której chce się wracać.

Do powrotów zachęca także bogate menu łączące aromatyczną kuchnię Bliskiego Wschodu, nowoczesne odsłony międzynarodowych klasyków, jak również autorskie receptury. Różne rodzaje mezze, w tym np. mix owoców morza w chrupiącej panierce sprawdzą się doskonale jako towarzystwo dla shishy. Większy apetyt zaspokoi jedno z dań głównych. Możesz zamówić stek z łososia czy z polędwicy wołowej z wyszukanymi dodatkami, czarne tagliolini barwione sepią, z krewetkami i ośmiornicą w emulsji pomidorowo-maślanej czy grillowaną mackę ośmiornicy. W menu śniadaniowym głównym bohaterem są wykwintne tosty. Z pozycji deserowych warto skusić się na fondanta z gorzką czekoladą i lodami. Nie brakuje też różnej maści ekskluzywnych trunków, w tym autorskiego DYMu oraz opcji bez procentów.

„Klawe miejsce dla ferajny teraz także nad Wisłą”. Wszystko się zgadza! W maju 2025 dobrze znany w mieście Gruby Josek doczekał się młodszego brata przy Bulwarze Flotylli Wiślanej (budynek The Tides). Szanowni smakosze mają teraz okazję raczyć się klasyczną kuchnią warszawską delektując się jednocześnie widokiem na rzekę.

Podobnie jak w lokalu na Woli tutejsza karta to zbiór oryginalnych pozycji, które przenoszą Cię do czasów przedwojennej gastronomii. Jest Król warszawskich kotletów, czyli domowy mielony z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami, Salonowy devolaj i Kotlecik schabowy na smalczyku. Nadwiślana lokalizacja zaostrza apetyt na rybę. Dlatego Gruby Josek serwuje Rybkę we wodorostach (pstrąg) albo Rybkę a la zieleniak (filet z sandacza). Zawsze w towarzystwie stosownych dodatków. Nie brakuje również innych dodatków – mianowicie napojów wyskokowych. Są koktajle klasyczne oraz autorskie propozycje, w tym Warszawski Szpryc, Niezła Wstawa czy Pijaczyna. Jak widać dobry humor to wspólna cecha obu Grubych Josków.

Nie tylko menu robi wrażenie, ale też kapitalna aranżacja wnętrza, pełna warszawskiego sznytu z syrenim neonem na czele i akompaniamentem nostalgicznych melodii. Wybierasz się na Bulwary Wiślane? „Wdepnij musowo!”

Nazwa nie pozostawia wątpliwości, co do lokalizacji restauracji. Cypel Czerniakowski, zielony półwysep na południowym krańcu warszawskich bulwarów to spokojniejsza, mniej zatłoczona część nabrzeża. Czekają tu na Ciebie plaża, ścieżki spacerowo-rowerowe i oczywiście kapitalny widok na wodę i zielone brzegi. Jednocześnie dojazd autem z centrum miasta znajduje zaledwie 10 minut. Restauracja Na Cyplu wraz z Monta Café działa przy Monta Beach Volley Club.

Na Cyplu to duża przestrzeń z własną plażą, beach barem oraz tarasem. To dobry adres na urządzenie imprezy okolicznościowej. Restauracja nad wodą posiada odpowiednie zaplecze, by zorganizować integrację firmową, konferencję, koncert, wesele, komunię czy inne uroczystości. To też właściwy kierunek dla gości indywidualnych. Zarówno na śniadanie, lunch, brunch, niezobowiązujący posiłek w trakcie spaceru, jak i wieczorny relaks przy lampce starannie wyselekcjonowanego wina. Można tu też popracować przy laptopie. Dla gości dostępna jest kawa przelewowa z bezpłatną, nieograniczoną dolewką, a także drukarka. Wnętrze jest swobodne i przyjazne, również dla czworonogów.

Menu restauracji oparte jest na wysokiej jakości składnikach, przygotowywanych na miejscu. Znajdziesz tu zarówno dania rybne, jak i kuchnię europejską w nowoczesnym wydaniu. Wszystko podane w estetyce casualowej przez sprawnie działającą obsługę.

Nadwiślański The Tides to wspólny adres kilku topowych restauracji na bulwarach. Jedną z nich jest Zachodni Brzeg. To oaza dla miłośników smaków Bliskiego Wschodu, która ma też drugie lokum w Hali Koszyki. Wnętrze Zachodniego Brzegu łączy nowoczesny design z elementami nawiązującymi do kultury bliskowschodniej, tworząc przytulną i elegancką atmosferę. Nie brakuje baru, ogrodu, malowniczego widoku i muzyki.

Menu restauracji inspirowane jest w dużej mierze kuchnią izraelską i libańską. Możesz zdecydować się na mezze, czyli zestawów małych przystawek, idealnych do praktykowania tzw. sharingu. Wśród dań głównych warto spróbować grillowanego bakłażana z wołowiną, pieczonego łososia czy kurczaka w sosie cytrynowym. Zachodni Brzeg oferuje także makarony oraz pizze w kilku wersjach, w tym również wegetariańską. Zwieńczeniem śródziemnomorskiej uczty będzie słodka panna cotta albo tiramisu. Restauracja zapewnia również szeroki wybór napojów, w tym lemoniady o różnych smakach, koktajle autorskie i klasyczne oraz piwa butelkowe i z beczki. Warto wspomnieć, że przestrzeń Zachodniego Brzegu łączy się z Kōhana Rum & Kitchen, gdzie odkryjesz egzotyczne smaki Karaibów i Meksyku. Dzięki temu możesz korzystać z dobrodziejstw obu kuchni w jednym miejscu.

Voda

Jeśli interesuje Cię restauracja nad Wisłą w Warszawie z nutą elegancji i domowego ciepła, Voda w kompleksie The Tides to właściwa destynacja. Dopracowane wnętrze restauracji inspirowane jest motywem wody, a ściany zdobią oryginalne obrazy. Voda to mała galeria sztuki. Dobrze tu zjesz, nacieszysz oczy, ale też uszy muzyką graną na żywo w piątki i soboty. Wieczorami lokal zmienia się w tętniące życiem miejsce, gdzie można delektować się koktajlami i winem, podziwiając zachód słońca nad rzeką i widok na Stadion Narodowy. Restauracja dysponuje również przestronnym ogrodem. Idealne otoczenie na letnie spotkania i wydarzenia.

W różnorodnym menu nie brakuje klasycznych przystawek, jak tatar albo sałata Cezar, a na ciepło ravioli z rakami. Zjesz tu prawdziwego schabowego z kością, ale też burgera wołowego czy krewetkowego oraz ośmiornicę. Zresztą sporą część karty stanowią wykwintne dania z owocami morza w roli głównej. Restauracja Voda przykłada dużą wagę do jakości składników i starannego wykończenia wizualnego potraw. Bulwary nad Wisłą z artystycznym sznytem – to tutaj!

Połączenie smaku Italii z urokami nadwiślańskiego relaksu? Jeśli interesuje Cię takie combo, możesz zawitać w progi Bella Italia. Włoska restauracja nad Wisłą, tuż przy kładce pieszo-rowerowej na Bulwarze gen. George’a Smitha Pattona zaprasza przez cały rok. Spacer nad Wisłą to doskonały pomysł nie tylko latem. Tym bardziej, że jesienią w Bella Italia czekają na Ciebie gorące herbaty, kawy, a także grzańce.

Bella Italia serwuje klasyczne włoskie smaki, ale możesz tu liczyć też na zaskakujące, nowoczesne twisty. Pizza neapolitańska wypiekana w piecu opalanym drewnem z lekko dymnym posmakiem i wysokimi brzegami to duma lokalu. Jednak w tutejszym menu gwiazd jest więcej. W tym panuozzo – chrupiące kanapki z pieca w niebanalnych wersjach z mortadelą i pistacjami, szynką parmeńską czy boczniakami dla wegetarian. Restauracja stosuje ekologiczne rozwiązania, takie jak ograniczenie zużycia prądu i naczyń jednorazowych. Jest też przystosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, co czyni ją miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego.

 

 

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie skontaktuj sie z nami!

Zapoznaj się z innymi miejscami

Darmowe muzea w Warszawie
Najlepsze śniadania w Warszawie
jedzenie w barach w Warszawie
Fitness kluby w Warszawie
Warte uwagi
Najlepsze w tym tygodniu

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?