Najlepsze restauracje w Warszawie – Żoliborz

Twój przewodnik po najlepszym jedzeniu na Żoliborzu

Najlepsze restauracje w Warszawie – Żoliborz

Twój przewodnik po najlepszym jedzeniu na Żoliborzu

Żoliborz uważany jest za jedną z najbardziej klimatycznych dzielnic Warszawy. Uwielbiają go zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Jest ceniony za swoją unikalną atmosferę, przedwojenną architekturę, spokojne uliczki pełne zieleni i wiele miejsc idealnych na relaks. Dzielnica przyciąga również ciekawą ofertą kulturalną i kulinarną bogatą w najlepsze restauracje w Warszawie. Żoliborz – tutaj pysznie zjesz i odetchniesz od zgiełku centrum, jednocześnie chłonąc bliskość barwnego miejskiego życia. Żoliborskie restauracje to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni. Znajdziesz tu zarówno lokale serwujące dania kuchni polskiej, jak i miejsca, które stawiają na smaki z różnych zakątków świata. Atmosfera wielu z nich jest wyjątkowo przytulna i kameralna. Tutejsze restauracje idealnie komponują się z zielonym, artystycznym charakterem dzielnicy. Wielu szefów kuchni korzysta z lokalnych produktów, tworząc autorskie menu, które zmienia się sezonowo. Dzięki temu każdy posiłek staje się wyjątkowym doświadczeniem.

Najlepsze restauracje w Warszawie – Żoliborz

Z naszym przewodnikiem zaplanujesz wizytę w lokalach, w których menu, jakość serwowanych potraw i forma ich podania na pewno Cię nie zawiedzie. Stawiamy na prawdziwe pewniaki – uwielbiane przez stałych bywalców i chętnie odwiedzane przez kolekcjonerów nowych smaków, najczęściej z polecenia.

W tym przewodniku:

Trattoria Prima Pasta
La Strada
La Iberica
Ósma Kolonia
Głodomory Żoliborz
PaTaThai Żoliborz

Trattoria Prima Pasta

Żoliborska Trattoria Prima Pasta to jedna z najlepszych włoskich restauracji w Warszawie. Bazujące na świeżych składnikach i tradycyjnych recepturach dania przypadną do gustu nawet doświadczonym koneserom kuchni z regionu słonecznej Italii. Kucharze wykorzystują między innymi prosciutto crudo, pomidorki Datterini Confit i San Marzano, paprykę peperoncino, ryż Carnaroli, białe trufle, oliwki Taggiashe, orzechy pini, salami Soppressata Siciliana, chleb Carasau, a także sery: Ricotta, Rovolone, Parmigiano Reggiano, Pecorino, Grana Padano, mozzarella Fior di latte. Warte uwagi jest menu sezonowe, na przykład wczesną jesienią – dania z kurkami. Sezonowość od zawsze wyróżniała najlepsze restauracje w Warszawie. Żoliborz jest z jedną z dzielnic, gdzie bez problemu odnajdziesz je z naszym przewodnikiem. W Trattorii zjesz zimne i ciepłe włoskie przystawki, zupy, różnorodne sałaty, dania typu pasta, risotto, pizze klasyczne i autorskie, ale także burgery. W menu znajduje się cały szereg dań wegańskich. Przewidziano również specjalne menu dla dzieci. Deserowym hitem jest tutaj pieczone jabłko z cynamonem i sosem malinowym. Trattoria Prima Pasta serwuje doskonałe włoskie wina z regionów Veneta, Emilia-Romagna, Abruzzo, Sardegna, Terra Siciliane. W karcie nie zabrakło też wyselekcjonowanych starannie win hiszpańskich, koktajli i autorskich moktajli bezalkoholowych.

La Strada

To kolejna topowa restauracja z kuchnią włoską w Warszawie. I zarazem kolejna na Żoliborzu! Lokal funkcjonuje w mieście od 2000 roku i pierwotnie mieścił się na Pradze. Stali bywalcy nazywają to miejsce magicznym. Jest tu bardzo przytulnie i zarazem elegancko, jak i niezobowiązująco. W La Stradzie serwowane są przede wszystkim świeże jajeczne makarony, dania mięsne, rybne i owoce morza. Hitem jest też pizza z prawdziwego pieca opalanego drewnem, która zapracowała sobie na opinię jednej z najlepszych w Warszawie. Placek wyrabiany jest z włoskiej mąki Caputo. Wszystkie dania serwowane są z wyjątkową dbałością o każdy detal. Niektóre z nich, jak na przykład Misto di Marinara podawane są na żeliwnej patelni. La Strada znana jest z wybitnych owoców morza, między innymi po mistrzowsku przygotowanych krewetek. Jedną ze specjalności lokalu są tradycyjne włoskie desery. To między innymi chrupiące rurki Cannolo Siciliani nadziewane serem ricotta, beza Meringata ai frutti, klasyczne Tiramisu, sernik Torta di formaggio i lody w posypce biszkoptowej.

La Iberica

Jak mówi właściciel, który jest rodowitym Hiszpanem, pomysł na powołanie do życia lokalu La Iberica zrodził się z miłości do Hiszpanii, jej kultury, wybornego wina, jedzenia i iberyjskiego stylu życia. Restauracja została zaprojektowana tak, aby można w niej było miło spędzać czas z bliskimi, dzieląc się przyjemnością jedzenia, czemu sprzyja kameralne wnętrze i klimatyczna muzyka w tle. Zjesz tu między innymi empanadas i wybitną paellę z ryżem z Walencji i owocami morza. Do specjalności serwowanych w restauracji należą między innymi stek z kalmara, macka ośmiornicy, zupa gazpacho oraz kanapki, czyli bocadillo. Wśród różnorodnych tapas wybrać możesz na przykład marynowane oliwki, kiełbaski chorizo w białym winie, krokiety z szynką Serrano, kalmary z kaparowym alioli czy pieczone boczniaki z rozmarynem i czosnkiem. Deserowym hitem są chrupiące złotobrązowe churrosy z sosami: z białej czekolady, ciemnej czekolady lub z mlecznego karmelu. Wszystkie dania przyrządzane są zgodnie z filozofią szacunku do korzeni i wykorzystywania tradycyjnych hiszpańskich receptur. I to wyraźnie się czuje!

Ósma Kolonia

Ósma Kolonia to jedno z najważniejszych miejsc na mapie warszawskiej gastronomii wegańskiej i wegetariańskiej. Lokal reklamuje dużo mówiące hasło: “Dobre jedzenie – dobrzy ludzie.” Panuje tu luźny, przyjazny i bezpretensjonalny klimat, który idealnie współgra z atmosferą otaczającego Starego Żoliborza. Tutejsza kuchnia jest kreatywna i pełna śmiało zestawionych produktów oraz smaków. To idealna restauracja dla wegetarian i wegan, którzy szukają możliwości wypróbowania nietuzinkowych receptur. Menu Ósmej Kolonii nie zawiedzie też mięsożerców. Serwowane tu dania są po prostu wyjątkowo smaczne. Lokal współpracuje z małymi polskimi gospodarstwami rolnymi, manufakturami spożywczymi oraz lokalnymi dostawcami. Na stołach goszczą potrawy z kasz i mąk z małych polskich młynów oraz produkty z certyfikatami ekologicznymi – świeże zioła i grzyby, różowa sól himalajska, daktyle, ciecierzyca, ser feta, cukier trzcinowy, miody i olej kokosowy. Stosowane sosy i pasty są tworzone od podstaw na miejscu. Od poniedziałku do piątku zjesz w vege restauracji pyszny lunch z oferty specjalnej, która obowiązuje w dni powszednie.

Głodomory Żoliborz

Żoliborskie Głodomory to jedna z dwóch restauracji sieci (druga znajduje się na warszawskim Mokotowie). Lokal znajduje się w sercu Starego Żoliborza, obok Placu Inwalidów. Zjesz tu wiele tradycyjnych dań kuchni polskiej oraz propozycje inspirowane kuchnią międzynarodową. Jeśli lubisz żurek, rosół, kotlety schabowe i mielone, zasmażaną kapustę, mizerię i marchewkę z groszkiem, wizyta w Głodomorach bez pudła będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Specjalnością restauracji są też klasyczne pierogi – ukraińskie, z kaszą i wątróbką czy z kapustą i grzybami. Przebojem są tutaj też przystawki. Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej, nóżki w galarecie, śledź w śmietanie – to tylko niektóre propozycje. W Głodomorach możesz popić je wódką albo po posiłku zrelaksować się przy piwie lub whisky. Restauracja zaprasza również na nowoczesne lekkie dania, takie jak sałaty z grillowanym kurczakiem, serami, orzechami, kozim serem i wegetariańskie placki ziemniaczano – cukiniowe z ratatouille warzywnym. Świetną opinię wypracował sobie sztandarowy deser lokalu – jabłka w cieście.

PaTaThai Żoliborz

Sieć PaTaThai składa się z czterech restauracji – jednej w Radomiu i trzech w Warszawie, w tym jednej na Żoliborzu. Jest ona zlokalizowana w bardzo zacisznym miejscu w sercu dzielnicy, ale z dala od zgiełku dużych ulic. Czas wydaje się tu płynąć wolniej. Dzięki temu możesz odkrywać smaki dalekiej Tajlandii w iście sielankowej atmosferze. Warto wiedzieć, że PaTaThai to restauracja przyjazna dzieciom. Znajdziesz tu zarówno kącik dla najmłodszych, jak i specjalne dziecięce menu pełne kolorowych i zdrowych przysmaków. Śmiało można przyjść tutaj również z psem. Menu jest na tyle bogate, aby każdy z łatwością wybrał coś dla siebie, a jednocześnie nie nadmiernie rozbudowane, aby kuchnia mogła bazować na świeżych składnikach i na bieżąco przygotowywanych daniach. W karcie oznaczone są dania wegańskie i wegetariańskie. Możesz tu zapoznać się też z oznaczeniami potraw pikantnych oraz bardzo ostrych. W PaTaThai spróbujesz wyśmienitego curry, dań z woka, zup, sałatek i dań na bazie ryżu oraz makaronu. Warto spróbować tajskiego piwa Chang lub Singha.

Brak danych adresowych dotyczących miejsca.

Brak danych adresowych dotyczących miejsca.

Najlepsze restauracje w Warszawie – Żoliborz to dobry kierunek

Żoliborz to dzielnica, która jednocześnie zaskakuje i odpręża. Jej niezwykły artystyczny klimat porównywany bywa do uliczek Paryża. Spróbujesz tu wyjątkowej kuchni z różnych rejonów świata. Specjalnie dla Ciebie wyselekcjonowaliśmy kilka niezwykłych restauracji, które są obowiązkowym punktem na mapie dla miłośników dopracowanych smaków i relaksującej atmosfery.
Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie? Skontaktuj sie z nami.

Zapoznaj się z innymi miejscami

Najlepsze miejsca na lunch w Warszawie
Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie
Najlepsza kawa w Warszawie
Najlepszy barbershop w Warszawie
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?