Restauracje z kuchnią polską w Warszawie
Lokale z kuchnią polską w najlepszym wydaniu
- Ostatnio aktualizowane: 23 sierpnia, 2024
Restauracje z kuchnią polską w Warszawie
Lokale z kuchnią polską w najlepszym wydaniu
- Ostatnio aktualizowane: 23 sierpnia, 2024
Restauracje z kuchnią polską w Warszawie z dumą podtrzymują nasze najlepsze kulinarne tradycje. Są one wypadkową wielowiekowej ewolucji, różnorodnych wpływów kulturowych oraz inwencji twórczej ambitnych szefów kuchni. Rodzime smaki doceniają nie tylko rodacy, ale też odwiedzający stolicę turyści, którzy chwalą polskie pierogi, bigos czy kultowy kotlet schabowy. W Warszawie, gdzie nowoczesne koncepty kulinarne wyrastają jak grzyby po deszczu nadal możesz delektować się nieśmiertelnymi polskimi daniami w najlepszej odsłonie.
Restauratorzy chętnie korzystają z oryginalnych, staropolskich receptur. Dobierają składniki najwyższej jakości, często od lokalnych dostawców oraz przyciągają gości ciepłym, swojskim klimatem. Warto zawczasu pomyśleć o rezerwacji stolika, bo restauracje z kuchnią polską w Warszawie są częstym wyborem głodnych miłośników naszego dziedzictwa kulinarnego.
Kuchnia polska w Warszawie – „Czym chata bogata”
Poszanowanie tradycji nie oznacza, że nie możesz liczyć na nutkę nowoczesności. Najlepszym restauracjom w Warszawie nie brakuje kreatywności i oczywiście słynnej polskiej gościnności.
Żeby ułatwić Ci wybór przygotowaliśmy listę topowych restauracji z kuchnią polską w Warszawie. Smacznego!
W tym przewodniku:
Rest. Baczewskich
Baczewscy to legendarne nazwisko rodu kojarzącego się nie tylko z marką pamiętnych w historii trunków. Kojarzy się też dobrym smakiem, stylem i spędzaniem czasu przy stole. O stworzenie właśnie takiego klimatu chodziło właścicielom restauracji, którzy z dumą przyjęli imię Baczewskich. Elegancka restauracja z kuchnią polską wystrojem nawiązuję do lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku. Stanowi idealną przestrzeń eventową, pozwalającą na organizację dowolnych uroczystości różnej wielkości. Goście mają do wyboru kilka sal. Łączna powierzchnia lokalu to aż 800 m2, 180 miejsc siedzących w środku i 60 w ogrodzie.
Równie imponujące jest menu nawiązujące do tradycyjnej kuchni kresowej. Śniadanie w wersji na słodko lub na słono, przystawki na ciepło i na zimno. Warto spróbować doskonałego pasztetu drobiowego albo selekcji polskich serów rzemieślniczych. Z dań obiadowych możesz wybrać np. gicz jagnięcą, a z zup flaczki po lwowsku lub barszcz ukraiński. Oczywiście równie bogata jest karta alkoholi, a Bar Baczewskich oferuje wyśmienite autorskie cocktaile. Na deser nie żałuj sobie pysznych kalorii pod postacią Tortu Baczewskich lub miodownika. Wyrzut endorfin zapewniony.
Stary Dom
Nieliczne restauracje z kuchnią polską w Warszawie mogą poszczycić się historią sięgającą lat 50. ubiegłego wieku, jak również rekomendacją Slow Food Polska. Restauracja Stary Dom to niezwykle udana fuzja wieloletniego doświadczenia i młodzieńczej pasji. Lokalizacja w bezpośrednim sąsiedztwie Toru Wyścigów Konnych Służewiec sprawia, że chętnie zaglądają tu miłośnicy tej dyscypliny sportowej oraz dżokeje. Stary Dom to także doskonała opcja na rodzinne wyjścia. Serdeczna atmosfera, przyjazne wnętrze z przykuwającą uwagę rzeźbioną stolarką oraz specjalne menu dla dzieci. Nie pogardzą nim nawet największe niejadki. To tylko niektóre zalety tej doskonałej restauracji z kuchnią polską w Warszawie.
Goście Starego Domu mają okazję na własne oczy zobaczyć, jak powstają wyjątkowe polskie dania oparte na starodawnych, sprawdzonych recepturach. Często wybieranym starterem, jak nietrudno się domyślić biorąc pod uwagę profil lokalu jest domowy chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami. Dania główne to kontynuacja dobrej tradycyjnej kuchni polskiej. Warto zasmakować bigosu myśliwskiego, kotletów mielonych z ziemniaczanym purée. A także pieczeń z jelenia podlana czerwonym winem z buraczkami z patelni i kluskami śląskimi . Zachwycają jest zdecydowanie smażony na smalcu z Mangalicy kotlet schabowy. W Warszawie trudno o lepszą wersję tej sztandarowej polskiej potrawy. W karcie znajdziesz też, m. in. rosół z wiejskiej kury i flaki warszawskie oraz selekcję dobrych win, nalewek i polskich wódek.
Papu
Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść w Warszawie wzorowe, klasyczne dania kuchni polskiej w rozsądnych cenach, skieruj swoje kroki do Papu. Tradycja, regionalizm i smak to hasła przewodnie tej restauracji. W ciągu kilkunastu lat funkcjonowania na stołecznej scenie gastronomicznej zyskała liczne grono zadowolonych klientów.
Kucharze ściśle przestrzegają sprawdzonych przepisów, żeby potrawy były zawsze tak samo smaczne. Piękna prezentacja talerza dodatkowo pobudza apetyt. W jadłospisie znajdziesz przystawki, takie jak: tatar wołowy z domowymi marynatami i szalotką lub tatar z łososia. Zasmakujesz także carpaccio z polędwicy czy pierogi z cielęciną. Po udanym początku uczty polecamy zamówić gulasz z dzika podany w chlebie. Jak i porządny stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym i rydzami. Dla prawdziwych smakoszy ryb strzałem w dziesiątkę będzie polędwica z dorsza z purée z groszku i sosem beurre blanc lub filet z jesiotra w płatkach migdałów. Nie odmawiaj sobie przyjemności deseru, bo w restauracji Papu możesz liczyć na doskonałą tartę czekoladową, tort bezowy albo puszysty sernik z białą czekoladą. Warto dodać, że lokal, dzięki licznym udogodnieniom dla dzieci zachęca do odwiedzin rodziny w pełnym składzie.
Zielnik
Nazwa tej kameralnej, urokliwej restauracji, zlokalizowanej przy Parku im. Gen Gustawa Orlicz-Dreszera nawiązuje do charakterystycznego, kwiatowego wystroju, który od razu napełni Cię pozytywną energią. W doskonałym humorze możesz przejść do dalszego „napełniania się” pożywnymi daniami z menu. Gwarantujemy, że po wizycie w tej restauracji z polską kuchnią w Warszawie poczujesz się w 100 % spełniony i najedzony.
Biesiadę możesz zacząć od wątróbki z jabłkami w cydrze i majeranku albo śledzia w occie z puree z pasternaku i jabłka z maślanką, olejem koperkowym i piklowaną cebulą. Wśród dań głównych znajdziesz m. in. pulpeciki cielęce z purée i marchewką z pomarańczą, naleśniki z duszonym szpinakiem i serem pleśniowym oraz żeberka BBQ z opiekanymi ziemniakami . Żeby poczuć pełnię szczęścia zamów także rosół, zupę gulaszową lub zupę dnia, której tytuł zdradzi Ci kelner. Z deserów warto spróbować wyborną szarlotkę z lodami waniliowymi. Szczególnie miło spędzisz czas w dostępnym tutaj latem ogródku. Doskonała kuchnia polska i aromatyczna kawa w otoczeniu zieleni to prawdziwy sztos.
Gruby Josek
Klasyczna kuchnia warszawska przy akompaniamencie nostalgicznych melodii starej Warszawy w ciekawie zaaranżowanym, industrialnym wnętrzu. Gruby Josek to koncept, który dał nowe życie starym recepturom, by przenieść „Szanownych Smakoszy” do czasów przedwojennej gastronomii. Jeśli wybierzesz miejsce przy dużym oknie możesz jednocześnie zajadać się „historycznymi” smakołykami i podziwiać panoramę współczesnej Warszawy.
W menu uwagę przykuwają oryginalne nazwy potraw nawiązujące do klimatu lokalu. Mamy np. Stołeczną Meduzę, czyli nóżki wieprzowe w galarecie, marynowane grzyby i pikle, tarty chrzan i ocet. Możesz spróbować także poza tym nereczek skropionych brandy albo wątróbkę a’ la Walery. Na większy apetyt możesz wybrać kotlecik schabowy na smalczyku, gołąbki w sosiku pomidorowym i purée ziemniaczanym i goloneczkę a’ la wesoły Romek. Już sama lektura karty zapewnia dobry humor, a to tylko preludium do kulinarnej rozkoszy, jaka czeka Twoje podniebienie w Grubym Josku. Domowe nalewki i autorskie napitki to świetne dopełnienie niebanalnej kuchni polskiej. Również wegetarianie nie będą zawiedzeni. „Wdepnij musowo!”
Delicja Polska
Już sama nazwa zdradza, że czeka Cię tu wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Ta restauracja z kuchnią polską w Warszawie może pochwalić się prestiżową lokalizacją na Starym Mieście, wyjątkowym klimatem i obsługą na najwyższym poziomie. Restauracja Delicja Polska to klasyczne wnętrze, świeże kwiaty, blask świec i doskonała tradycyjna kuchnia polska niepozbawiona kreatywnego twistu.
Jakie delicje czekają na ciebie za drzwiami lokalu? Na pierwszy głód oczywiście przekąski, w tym tatar z polędwicy wołowej. A także chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym łososiem czy śledź w oliwie z cebulą, jabłkiem i kwaśną śmietaną. Potem możesz spróbować pierogów z gęsiną lub zamówić kaczkę confit z karmelizowanym jabłuszkiem, modrą kapustą i sosem z żurawiny. Na koniec uczty zanurzyć się w smaku fondanta czekoladowego z pieca z sosem z mango i maracui. Nie zapomnij o wspomagającym trawienie kieliszku wina. W obszernej karcie znajdziesz wina z różnych zakątków świata, w tym z Hiszpanii, Francji czy Chile. Jeśli wybierasz się na spacer i chcesz po drodze zrobić sobie miły przystanek, pomyśl zawczasu o rezerwacji stolika w doskonałej restauracji na Starówce, jaką bez wątpienia jest Delicja Polska.
Restauracje z kuchnią polską w Warszawie dla wielbicieli autentycznych smaków
Już wiesz, gdzie zjeść w Warszawie autentyczne polskie potrawy. Będzie to z pewnością miła odmiana i alternatywa dla wszędobylskich sieciowych fast foodów. Najlepsze restauracje z kuchnią polską w Warszawie pomogą Ci na nowo zachwycić się smakiem swojskich dań, takich jak kotlet mielony, gołąbki, golonka czy schabowy. Warszawa to mekka dla lubiących dobrze zjeść tradycjonalistów oraz ciekawych kuchni polskiej zagranicznych gości.