Sushi w Warszawie
Przewodnik dla wszystkich, którzy cenią najwyższą jakość japońskiej kuchni
- Ostatnio aktualizowane: 14 grudnia, 2024
Sushi w Warszawie
Przewodnik dla wszystkich, którzy cenią najwyższą jakość japońskiej kuchni
- Ostatnio aktualizowane: 14 grudnia, 2024
Restauracje sushi w Warszawie prześcigają się w drodze do doskonałości estetycznej. Na tym z pewnością nie cierpią klienci, którzy mają sushi do wyboru do koloru, od białego po złoty! Specyfiką wielu restauracji jest możliwość obserwowania Szefów Kuchni Sushi przygotowujących rolki na Twoich oczach.
Aby zostać sushi masterem, potrzeba specjalistycznych szkoleń i lat praktyki. W Japonii, aby móc nazywać się sushi masterem, należy odbyć kurs, który trwa od 10 do nawet 15 lat. Kurs ten obejmuje wszystkie kroki niezbędne do zrobienia idealnego sushi. Taki pokaz jest już sam w sobie ucztą.
(Nihhonno) osushi ga daisuki! Uwielbiam japońskie sushi!
Dla lepszego zrozumienia świata sushi, wykorzystajmy raz stereotyp, który przekonuje, że „osushi” (nazwa oryginalna) , to podstawowe jedzenie w Japonii i skupmy się głównie na tej części gastronomii japońskiej. Restauracje japońskie w Warszawie z pasją i zaangażowaniem starają się odtworzyć oryginalny savoir-faire autentycznego sushi, jednak proponują również w swoich kartach autorskie kompozycje, oparte na najwyższej jakości składnikach.
W tym przewodniku:
Sushi Zushi
Restauracja Sushi Zushi powstała z pasji właściciela do autentycznego japońskiego sushi i wiary w to, że w Warszawie można otworzyć restaurację na najwyższym światowym poziomie. W 2008 roku Sushi Zushi wpisała się na stałe w krajobraz ulicy Żurawiej w Warszawie.
I tak potocznie zwana „Żurawia” stała się jedną z najbardziej ekskluzywnych restauracji sushi w Warszawie dbającą o szczegóły. Zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji potraw. Restauracja jest idealnym miejscem zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Restauracja Sushi Zushi specjalizuje się w oryginalnej japońskiej kuchni sushi i sashimi. Ich menu obejmuje szeroki wybór świeżych i wysokiej jakości składników, takich jak świeże ryby, owoce morza, warzywa i delikatnie, dobrze przygotowany ryż. Na szczególną uwagę zasługują też dania kuchni ciepłej. Unikalna kaczka, black cod, ośmiornica czy wyszukane steki lub roladki z wołowiny wagyu zadowolą każde podniebienie.
Kucharze w Sushi Zushi znani są z umiejętności precyzyjnego krojenia ryb i tworzenia pięknych, harmonijnych zestawów. Dostępne są różne warianty sushi w tym tradycyjne rolki maki, nigiri,sashimi oraz unikalne kompozycje stworzone przez szefów kuchni. Przyjemnie jest przyglądać się kucharzom sushi przygotowującym zamówienia. Chcesz coś z menu? Mówisz to szefowi kuchni, a on przyrządza na Twoich oczach danie, które serwowane jest w ciągu w zaledwie kilku minut. Ekstrawaganckim bonusem jest możliwość obserwowania zza baru jak masterzy podpalają kawałki wykwintnych ryb płomieniami palnika.
Ta restauracja sushi w Warszawie oferuje również bogatą kartę napojów, w tym szeroki wybór japońskich sake i wina, które doskonale komponują się z posiłkami sushi. Przygotujcie się jednak na niemały wydatek. Czy jest tego wart? Powołamy się na opinie Trip Advisor i stanowczo odpowiemy – Tak! Najwyższa jakość plus Master Show są tego warte.
Sushi Kado
Jesteś wymagającym klientem i miłośnikiem azjatyckich kulinariów? Restauracja Sushi Kado to najlepsza restauracja sushi w Warszawie, na Woli według opinii Google. To miejsce, które przenosi gości w pełną smaków podróż do świata tradycyjnej japońskiej kuchni (nigiri, maki, uramaki, hosomaki, sashimi, maki w tempurze). Jak i szerokiej gamy fusion dla indywidualnych potrzeb. W zestawach specjalnych umieszczono pozycję dla dzieci #Nemo, kobiet w ciąży #Baby on Board czy osób będących fit. Dla osób z alergią, na życzenie Sushi Master dostosuje składniki do indywidualnych potrzeb.
Sushi Kado cechuje elegancki i minimalistyczny wystrój. Drewniane elementy, stonowane kolory, nie za głośna muzyka i subtelne oświetlenie. Tworzą przyjazne otoczenie, które sprzyja dobrej rozmowie i delektowaniu się chwilą. Te elementy wystroju tworzą klimat oparty na filozofii Ikigai, co dosłownym tłumaczeniu oznacza “powód do życia”. Obsługa w restauracji Sushi Kado jest profesjonalna, uprzejma i zawsze gotowa służyć pomocą w wyborze dań lub udzielić informacji na temat składników. Personel stara się wprowadzać nowe udoskonalenia krok po kroku według japońskiej filozofii Kaizen. Nie krępuj się podzielić swoimi wrażeniami z obsługą! „Problemy stwarzają możliwości”. To podejście jest dość obce polskiej mentalności, jednak w Sushi Kado na co dzień są źródłem inspiracji i nowych pomysłów.
Brzmi wystarczająco przekonywująco? Jeżeli jeszcze oczekujesz wisienki na torcie, oto ona – napoje. Serwują nie tylko klasyczna kartę, ale również autorskie drinki, różnorodne herbaty, lemoniady w nieoczywistych połączeniach czy wyselekcjonowane kraftowe piwa. Znajdziesz tam również kartę win, zarówno białych, różowych jak i czerwonych. Co tu dużo mówić – rewelacja!
Youmiko Vegan Sushi
Kto powiedział, że podstawą sushi musi być surowa ryba? Masz ochotę się przekonać, że kuchnia roślinna może być w pełni wartościowa, aromatyczna, smaczna oraz…ciekawa? Nawet sami Japończycy wymyślili wegańską wersję sushi o nazwie kyuri, czyli dobrze znane nam maki z ogórkiem. Łącząc tradycyjne japońskie podejście do gotowania z polską kreatywnością w restauracji Youmiko Vegan Sushi przy ulicy Hożej otrzymujemy zaskakujące receptury. Często zależą one od pomysłu szefa w danym dniu. Nic bardziej spontanicznego niż poddać się dostępności lokalnych warzyw oraz humorowi szefa. Tak zwane sushi od serca.
Podstawowy zestaw składa się z nigiri, torcik, hosomaki, uramaki, futomaki, który powiększyć możemy o temari i gunkan. Szczególnie polecane jest menu degustacyjne Omakase , co po japońsku oznacza „zostawiam wybór tobie”. Jest to prezentacja smaków i technik kuchni japońskiej, ułożona w swoistą podróż po kulturze samurajów. Dla znudzonych rolkami, Master Sushi poleca tzw „Rozsypane sushi” – ryż z pysznymi składnikami rolek, w tym z tempurą. Tylko tutaj możesz spróbować Shoyu ramen na bazie autorskiego tare z sezonowymi dodatkami i domowym olejem aromatycznym. Żeby się już zupełnie nie nudzić, restauracja zaczerpnęła inspirację z Korei. Podając pikantne danie na bazie przepisu uzdolnionego kulinarnie kelnera Stana.
Na początek tygodnia lokal organizuje promocje: w poniedziałki -20% na zestawy, we wtorki Happy Hours na przystawki, a w środy wypijesz dwa kieliszki wina śliwkowego choya w cenie jednego. A co do przystawek, to tradycyjnie jak przystało na kuchnię Kraju Wschodzącego Słońca, nie obejdzie się bez zupy miso z tofu, edamame z zielonej fasolki, sałatki z wodorostów wakame i trochę mniej nippońskiego kimchi, koreańskiej kiszonej kapusty na ostro. Podsumowując to nie tylko jedna z najlepszych restauracji sushi w Warszawie, ale z pewnością najbardziej zaskakująca. A kto nie lubi miłych niespodzianek?
Wabu Sushi & Japanese Tapas
Przy opisie wyjątkowości Wabu Sushi nie wiadomo od czego zacząć! To może od początku! Pierwsze co rzuca się w oczy, po przejściu progu lokalu na parterze wieżowca Warsaw Spire w centrum Warszawy. To atmosfera zbudowana na podstawie filozofii izakaya. Oznacza to „pubo-restauracje”, gdzie można jeść, pić i rozmawiać godzinami. Zgodnie z tą japońską tradycją potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya jest dzielenie się nimi.
Gdy zwracamy uwagę na wnętrze lokalu, uderza nas wybór ciemnych kolorów, ciepłego drewna oraz pomarańczowego światła, który ma na nas wyciszający wpływ. Czy ma to coś wspólnego z filozofią Szefów Kuchni Wabu Sushi & Japanese Tapas, która mówi, że jedzenie ma mieć na nas taki sam efekt jak medytacja? Chyba każdy powinien przekonać się o tym sam… Cudownie byłoby jeszcze osobiście zajrzeć do kuchni! Podobno Kucharze Wabu to pasjonaci, którzy zwracają uwagę na każde ziarenko ryżu i starannie dopracowują każdy szczegół. Sushi Masterzy przygotowują unikatowe kompozycje według swojego własnego stylu. Te autorskie kompozycje rybne i techniki kucharskie, wiernie oddają smak Krainy Zachodzącego Słońca z nutą finezji i nowoczesnych akcentów.
To może przejdźmy do puenty i przyjrzyjmy się, czy jedzenie jest równie wyjątkowe. Właściciele chwalą się świeżymi rybami i owocami morza, sprowadzanymi specjalnie na zamówienie. Niestety swoich sekretnych dostawców nie zdradzają, ale na pewno jest to tajnikiem ich wyjątkowego sushi. Na koniec mamy jednak dobre wieści, ujawniają inne swoje sekrety podczas warsztatów kulinarnych organizowanych na miejscu. Nic tylko uczyć się od samych Mistrzów.
Oto! Sushi
Oto! Sushi to 13 lat doświadczenia w serwowaniu dań inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Jak od tylu lat można utrzymać się na rynku gastronomicznym Warszawy? Chyba tylko doskonałą reputacją. Właściciele zarzekają się, że w ich lokalu dzieje się magia, która przyciąga tylko „dobre rzeczy”. A bardziej przyziemnym czynnikiem sukcesu, jest pewnie stale udoskonalana karta i dostosowywanie się do zmieniającego się wokół świata. Cateringi sushi, dostawa, aplikacja mobilna i dzielenie się wiedzą to pomysły przedsiębiorców OTO!Sushi idących z duchem czasu. Niektórzy mogliby pomyśleć, że istnieje jeszcze inna banalna przyczyna ich sukcesu, a mianowicie sama magia ulicy Nowy Świat, ale czy wówczas chciałoby im się organizować niesamowite pokazy live cooking’u? Chyba jednak trzeba im to przyznać, starają się! Zespół personelu Oto!SUSHI zdobył się nawet na rapowanie podczas zrzutki dla pielęgniarek i lekarzy – prawdziwych bohaterów w czasie pandemii.
Warto obejrzeć ten klip na Youtubie! Taką ekipę warto poznać podczas wizyty w restauracji sushi w Warszawie albo podczas warsztatów kulinarnych z sushi. A żeby poznać kartę sushi proponujemy osobistą wizytę w restauracji lub na stronie www. Oferty Oto!Sushi nie sposób wymienić, dziesiątki rodzajów sushi z rybą oraz warzywami. W większości zestawów goszczą tradycyjnie tuńczyk i łosoś, ale nie każdy spodziewałby się szparagów.
Najsprytniej będzie skosztować wielu różnych rodzajów sushi zanim wybierzemy nasz ulubiony zestaw sushi. Przyjdźcie w tygodniu między 12:00 a 16:00 i skomponuj swój własny lunch. Polecamy też jedyne w swoim rodzaju, o których już wspominaliśmy, ale cóż, trzeba je dobrze zapamiętać: sushi szparagowe w formie hosomaki lub futomaki z łososiem, tuńczykiem bądź krewetkami i oczywiście zupełnie wegańskie z awokado, palce lizać! I na koniec warto wspomnieć o ulicznym ogródku, na którym zawsze świeci słońce. Czy to nie prawdziwa biała magia?
Art Sushi
Restauracja dla koneserów oryginalnej kuchni japońskiej. Nie ma być ani lepiej, ani oczywiście gorzej, ma być jak w Cesarstwie! Do tego potrzebny nam będzie słowniczek, nie możemy się tam wybrać bez znajomości podstawowych nazw warzyw yasai serwowanych w menu restauracji. Głównie jest to rzepa oshinko, grzyby shitake, trawa morska gomo, glony wakame. Całkiem dobrze ci idzie na początek. Wystarczy, by zabłysnąć.
Zapamiętajmy również złotą zasadę jedzenia pałeczkami po japońsku : sashimi TAK, sushi NIE. Może być to duże zaskoczenie, ponieważ zazwyczaj w Polsce do dania od razu otrzymuje się pałeczki. Inaczej jedzą Japończycy – tam pałeczek używa się tylko do sashimi. Sushi jemy bez użycia pałeczek. Do odważnych świat należy. Jak już jesteśmy w tak wykwintnym towarzystwie, dlaczego nie zamówić rolki sushi z jadalnym złotem?
Najbardziej tradycyjnym akcentem jest stanowczo Maneki-Neko, to popularny w wielu krajach azjatyckich symbol szczęścia. Figurka przedstawia kotka z podniesioną łapką. Jeśli zwierzę unosi prawą łapkę, ma przyciągać pieniądze, jeśli jest to łapka lewa, ma zapraszać gości lub klientów do środka. Od 10 lat maskotka stoi na straży prosperity restauracji i widać świetnie sobie radzi. Jak widać to biznes połączony z prawdziwą pasją przyjmowania i honorowania gości. Nie bądźcie zaskoczeni jak zostaniecie obsłużeni przez samych właścicieli.
Zasmakuj najlepszego sushi w Warszawie i poznaj tajemnice kuchni japońskiej
Najlepsze sushi w Warszawie to po prostu „kwaśny ryż” w dosłownym tłumaczeniu. Zawdzięcza to naturalnej metodzie przechowywania ryb, po którym ryż ulegał skwaśnieniu a ryba utrzymywała swoją świeżość znacznie dłużej. A wiesz jaka jest różnica między Sashimi, Nigiri i Sushi? Sashimi to surowe ryby, kawałki owoców morza lub nawet mięso podawane z sosem sojowym lub wasabi bez ryżu. Nigiri różni się od Sashimi tym, że podawane jest na prostokątnym kawałku ryżu. Wreszcie Sushi to gotowany ryż zaprawiony w occie podawany z innymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i wodorosty (tzw. Nori). Sushi występuje w formie maki lub rolek. Ryż, mięso i warzywa są zawijane w papier z wodorostów i nazywa się to Sushi Maki. Uramaki rozpoznacie po oprawie składników w wodorosty oraz ryżu na zewnątrz rolki. Wszystkich tych rodzajów spróbujecie odwiedzając wybrane przez nas restauracje japońskie, serwujące najlepsze sushi w Warszawie.