Najlepsze piekarnie w Warszawie

Gdzie dostaniesz najlepszy chleb w mieście

Video Thumbnail

Najlepsze piekarnie w Warszawie

Gdzie dostaniesz najlepszy chleb w mieście

Piekarnie w Warszawie pracują na pełnych obrotach, by zapewnić mieszkańcom stolicy bogatą ofertę produktów zbożowych. Zgodnie z piramidą żywnościową stanowią ważny element naszej diety. Chleb na zakwasie, chrupiące bułki i inne wypieki – trudno wyobrazić sobie bez nich codzienność. Najlepszej jakości pieczywo w wielu wariantach dostaniesz w piekarniach rzemieślniczych w Warszawie.

Od lat głośno jest o diecie bezglutenowej, właściwej dla osób obarczonych pewnymi schorzeniami, która może przynieść również korzyści osobom zdrowym. Jednak warto pamiętać o tym, że bezglutenowe odpowiedniki mogą zawierać mniej błonnika, witamin i minerałów. Jak zawsze trzeba zachować balans i zdrowy rozsądek. Dobre piekarnie w Warszawie są w stanie sprostać nawet najwyższym wymaganiom, stosują ekologiczne mąki i długi proces fermentacji. Aby zaopatrzyć wszystkich zjadaczy chleba w odpowiednią dla nich „kromkę”.

Najlepsze piekarnie w Warszawie – Twój przewodnik

W stolicy znajdziesz chyba każdą, nawet najbardziej wymyślną potrawę i produkty. Bądźmy szczerzy, nie wykreślimy chleba z naszego jadłospisu za żadne cuda tego świata. W mieście, w którym miłość do jedzenia jest równie silna, jak zapał do pracy, mniejsze i większe piekarnie prześcigają się w pomysłach na swoje wyroby kusząc klientów zapachami i przyjazną atmosferą.

Aby ocalić od zapomnienia rzemieślnicze dziedzictwo na Pradze powstało nawet Warszawskie Muzeum Chleba. Stołeczni piekarze chętnie konkurują w corocznym plebiscycie na najlepszą piekarnię w Warszawie. Jeśli chcesz wiedzieć, gdzie kupić dobry chleb w Warszawie koniecznie przeczytaj nasz przewodnik.

W tym przewodniku:

Cała w Mące
Dej
Aromat
Kubuś Piekarenka
Będzie Dobrze
Rano Piekarnia Rzemieślnicza

Cała w Mące

Przekraczając próg Całej w Mące wchodzisz do świata pełnego kobiecej pasji twórczej. Panie pracują pod wodzą właścicielki, Moniki Waleckiej, piekarki i fotografki, której umiejętności i miłość do piekarstwa dojrzewały w najlepszych zakładach rozsianych po całym świecie. Szczęśliwi mieszkańcy Żoliborza mogą codziennie raczyć się wypiekami tej unikatowej piekarni w Warszawie. Wielu wielbicieli dobrego chleba jest w stanie przemierzyć pół miasta po swój bochenek. Zresztą określenie „dobry chleb“ zdecydowanie nie jest tu wystarczające.

Długi, około 20-godzinny proces fermentacji sprawia, że chleb jest lekkostrawny. Z kolei wysoka temeratura pieczenia umożliwia karmelizację skórki nadając jej nie tylko głęboki brązowy kolor i wyjątkową chrupkość. Wydłuża to czas przez jaki można przechowywać chleb. Choć biorąc pod uwagę jego wybitny smak trudno sobie wyobrazić, że nie zniknie w okamgnieniu. W składzie znajdziesz wyłącznie najwyższej jakości zboża uprawiane na ziemiach polskich. Żywiciel, rustykalny wieniec jabłkowy, chleb owsiankowy czy bułka żoliborska to tylko część bogatej oferty Całej w Mące.

Dej

Kolejne miejsce, które napędzane jest kobiecą energią. Justyna Roszkowska i Anna Rożalska połączyły siły i doświadczenie zdobywane w dobrze znanych warszawiakom miejscach, „Pochlebnie” i „Montażowni Cukierniczej”. W efekcie powstała piekarnio-kawiarnia pełna domowego ciepła i pachnących wypieków. Wiele rodzajów chleba, w tym żytniego, pszennego, mieszanego, chleu dla wegan czy kultowego już bochna z cheddarem i pieprzem. Znajdziesz tu obfitość słodkich łakoci, takich jak pączki, croissanty, rogali, drożdżówki, kremówki oraz wiele innych propozycji. Piekarnia w Warszawie – Dej w zależności od aktualnej okazji z kalendarza możesz liczyć na zaskakujące nowości. Nie można nie wspomnieć o pożywnych kanapkach oraz aromatycznej kawie na bazie ziaren z doskonałych palarni z Polski i ze świata z dodatkiem autorskich syropów. Z kolei latem na miejscu powstają rzemieślnicze lody.

Rytm pracy w piekarni Dej nadaje potężny, trzypiętrowy piec. Donośny dzwonek daje znać, kiedy kolejna partia wypieków jest gotowa, by trafić na regały. Nie pozostają tam długo, bo to miejsce może się pochwalić szerokim gronem stałych bywalców.

Aromat

Określenie Aromatu jako sieci piekarni w Warszawie byłoby pewnym faux pas. Marka ma bowiem arystokratyczne pochodzenie, skoro hołduje francuskiej tradycji piekarniczej. W połączeniu z polską wizją nowoczesnej piekarnio-cukierni powstała udana hybryda, którą doceniają nawet najbardziej wymagający konsumenci. W eleganckich wnętrzach możesz zasiąść wygodnie, by rozkoszować się aromatyczną kawą z lokalnej palarni „Czarna Fala” i smakiem croissanta. Piekarnie w Warszawie – Aromat to kilka punktów w centrum stolicy oraz na Mokotowie i Pradze Północ. Zapewnia to dobrą dostępność dla klientów poszukujących sprawdzonej piekarni rzemieślniczej w Warszawie, w której zawsze można liczyć na ten sam, wysoki poziom wyrobów.

Aromat stawia przede wszystkim na naturalne składniki najwyższej jakości, powolną fermentację, oryginalne francuskie receptury i mąkę. Bezpośrednio przekłada się to na smak tutejszych wyrobów, a jest z czego wybierać. Rzemieślnicze chleby na zakwasie, bagietki, eklery, tartaletki cytrynowe, brioszki i magdalenki. Znajdziesz także autorskie kanapki idealne na pożywne śniadanie, dostępne także w ramach oferty cateringowej.

Kubuś Piekarenka

Piekarnie w Warszawie mogą pochwalić się stosunkowo nową propozycją wśród rzemieślniczych jaką jest piekarnia Kubuś Piekarenka. Zdecydowanie można ją zaliczyć do liderów branży. Kubuś odziedziczył nazwę i lokalizację po dobrze znanym tubylcom sklepie spożywczo-przemysłowym. Kolejny przykład na to, że przepisem na sukces jest pełne zaangażowanie, serce i znalezienie sposobu na wyróżnienie się na tle konkurencji. Na pewno oryginalnym pomysłem były oferowane w dniu otwarcia (w Tłusty Czwartek) pączki z jajkiem i kawiorem. Tak ciekawe twisty na długo pozostają w pamięci.

Choć nazwa Kubuś Piekarenka brzmi nieco skromnie, możesz tu liczyć na bardzo nieskromne śniadanie. Bo jak inaczej określić puszysty omlet z szyjkami rakowymi na aromatycznym, gęstym sosie paprykowo-rakowym przystrojony chipsami paprykowymi posypanymi serem Groseran. Nawiasem mówiąc, choć nazwa na to nie wskazuje, to jest to nasz polski ser z Grodziska. Warto skusić się na tą lub inną niebanalną kompozycję, których tu nie brakuje. Z kolei miłośnikom klasyki w najlepszym wydaniu przypadnie do gustu chleb rzemieślniczy. Do kromki idealnego chleba z Kubusia wystarczy trochę masła i szczypta soli. To kultowe połączenie nigdy się nie znudzi.

Będzie Dobrze

Piekarnia Będzie Dobrze nie tylko dobrze karmi swoich klientów, ale też zapewnia im ciekawe widowisko. Cały proces produkcji pieczywa można obserwować, ponieważ właściwa piekarnia oddzielona jest od pracowni szklaną ścianą. W końcu po co ukrywać taką atrakcję. Dzięki temu uświadomisz sobie, ile wysiłku trzeba włożyć w przygotowanie wypieków i nie pozwolisz by zmarnował się choć kawałek dobrego chleba. Zresztą ta piekarnia w Warszawie również działa w duchu zero waste. Będzie Dobrze to ukochane dziecko Dagmary Rosiak, optymistki zarażającej ludzi uśmiechem i pozytywną energią. „Głodna Daga” – tak żartobliwie określa siebie właścicielka, postawiła na jasne kolory i wystrój w stylu vintage. Są tu prawdziwe perełki, wszystko z odzysku, a atmosfera swobodna, wręcz domowa.

Kolejnym wyróżnikiem Będzie Dobrze jest dostępna tu oferta wyrobów z różnych stron świata. Dlatego obok tradycyjnego bochenka i polskiego ciasta z owocami sezonowymi możesz znaleźć japońskie shokupany, francuskie bagietki czy koreańskie bułki czosnkowe. Wypijesz tu także doskonałą kawę z warszawskiej palarni HAYB, a latem zjesz lody rzemieślnicze. Tak jak w wielu popularnych piekarniach w Warszawie, tutaj również można z wyprzedzeniem zamawiać wypieki świąteczne. Z pewnością jest nie tylko opcją smaczniejszą niż samodzielny wykon, ale też pozwoli zaoszczędzić sporo czasu.

Rano Piekarnia Rzemieślnicza

W pięknej, starej kamienicy na Pradze Północ swoje lokum ma nieduża, kameralna manufaktura. W której powstają dopracowane do perfekcji wypieki przy użyciu tradycyjnych metod w oparciu o stare, sprawdzone przepisy. Codziennie z niesłabnącą pasją i starannością te małe dzieła sztuki tworzą pomysłodawcy konceptu, Weronika Nogańska i Mateusz Karkoszka.

Od eksperymentów we własnej kuchni poprzez doświadczenie w innych piekarniach, aż po własny, udany chlebowy biznes. Ta droga nie była pozbawiona przeszkód, ale upór i niezłomność opłaciły się. Po kilku latach działalności piekarnia rzemieślnicza Rano może poszczycić się rzeszą wiernych klientów. Doceniają nie tylko jakość produktów, ale też przyjazną, pozytywną aurę tego miejsca. Szczera relacja z ludźmi jest ważnym elementem funkcjonowania tej piekarni. Tak samo jak składniki pochodzące tylko ze sprawdzonych źródeł. Podstawa piekarni czyli mąka z Ciechanowa, od Babalskich lub z Polskiego Młyna. Każdy z dostępnych tu chlebów: pszenny klasyk, pszenny z owsem, żytni z siemieniem lnianym czy ze słonecznikiem, zjada się do ostatniej kromki. Rano Piekarnia Rzemieślnicza to także doskonałe drożdżówki, brioszki, chausson aux pommes, dobra kawa i kanapki. Stanowi to gwarancje udanego poranka, którym rozpoczniesz wspaniały dzień.

Wstąp do piekarni w Warszawie po dobry i zdrowy chleb

Piekarnie rzemieślnicze w Warszawie w trakcie magicznego procesu zmieniają mąkę i wodę w pyszny chleb, który doczekał się już tylu odsłon, że ciężko zdecydować, który jest najlepszy. Proponujemy samodzielnie przetestować wszystkie miejscówki znajdujące się na szlaku najlepszych piekarni w Warszawie. Smacznego!

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie? Skontaktuj sie z nami.

Zapoznaj się z innymi miejscami

Najlepsze miejsca na lunch w Warszawie
Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie
Najlepsza kawa w Warszawie
Najlepszy barbershop w Warszawie
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?