Najlepsze lodziarnie w Warszawie

Twój przewodnik po najsmaczniejszych lodach w mieście

Video Thumbnail
/
/
/
Najlepsze lodziarnie w Warszawie

Najlepsze lodziarnie w Warszawie

Twój przewodnik po najsmaczniejszych lodach w mieście

/
/
/
Najlepsze lodziarnie w Warszawie

Lodziarnie w Warszawie to wiedzą – lody nigdy się nie nudzą! Są jednym z najpopularniejszych deserów na całym świecie, a ich fenomen nie przemija od setek lat. Mawia się o nich, że są nektarem bogów, wspomnieniem smaku dzieciństwa, odpowiedzią na codzienne zmartwienia i anielskim deserem. Mnogość dostępnych na rynku rodzajów i smaków lodów sprawia, że właściwie każdy znajdzie wśród nich coś odpowiedniego dla siebie. Warszawa, podobnie jak wszystkie duże miasta, jest prawdziwym zagłębiem lodziarni.

Jesteś fanem orzeźwiającego deseru i zastanawiasz się, gdzie znajdziesz najlepsze lodziarnie w Warszawie? Świetnie, jesteś we właściwym miejscu! W naszym przewodniku poprowadzimy Cię przez godne uwagi warszawskie lokale, które serwują lody na najwyższym poziomie. Lody są doskonałym towarzyszem ciepłych letnich dni, przynosząc orzeźwienie i chwilę wytchnienia. Jest spora grupa osób, która lubi się nimi delektować również w zimowe miesiące – nic nie stoi na przeszkodzie!

Najlepsze lodziarnie w Warszawie – feeria smaków na wyciągnięcie ręki

Tętniąca życiem kulinarnym Warszawa kryje wiele lodziarni-perełek, do których warto się udać. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy klasycznych smaków jak i eksperymentatorzy, którzy lubią niecodzienne zestawienia i poszukują nowych doznań.

W tym przewodniku:

Lodziarnia Al Passo
Lodziarnia naLody
Ulica Baśniowa
Dal Dalla Gelato
Roszki
Gelateria Flaminia

Lodziarnia Al Passo

Rodzina lodziarni Al Passo składa się z dwóch lokali – na ursynowskich Kabatach oraz w części starej Woli, w której w ostatnich latach powstało wiele nowoczesnych osiedli mieszkaniowych. W 2024 roku lodziarnia na Ursynowie otrzymała złote wyróżnienie Rating Capitan w kategorii “najlepsze lodziarnie w Warszawie” i była nominowana do nagrody Polska Times Mistrzowie Smaku w kategorii Lody Roku. Lodziarnie działają w sezonie wiosenno-letnim oraz jesiennym. Przerwa zimowa trwa około trzy miesiące.

Oprócz tradycyjnych smaków spotkasz tu różne ciekawostki, jak lody fiołkowe, o smaku prażonych kasztanów, kawy berberyjskiej czy owsiankowe. Al Passo ma też w ofercie lody bez cukru. Lodziarnie specjalizują się w pysznych sorbetach, również przygotowanych na bazie więcej niż jednego smaku, na przykład śliwkowo-borówkowych. Kolorowe rożki waflowe, w których podawane są lody, są barwione wyłącznie naturalnymi barwnikami.

Lodziarnia naLody

Lodziarnia naLody to bez dwóch zdań kolejny lokal, który musi znaleźć się na liście najlepszych lodziarni w Warszawie. Lody wytwarzane są na miejscu według klasycznych włoskich receptur. Znajdziesz tu między innymi gałki o smaku whiskey, pistacji, trufli, słonego karmelu czy sorbety takie jak truskawka czy cytryna z limonką. Lokal znajduje się w malowniczej zielonej części Starego Mokotowa i przynależy do niego niewielki uliczny ogródek.

Poza lodami zjesz tu rurki z bitą śmietaną, różne ciasta (np. bezy, tarty, serniki, herbatniki) i mniej typowe wypieki takie jak chlebek matcha. Menu ulega sezonowym zmianom. W naLody kupisz też świetną kawę ziarnistą i kawę do przelewu. Dobrej gatunkowo kawy napijesz się również na miejscu. Lokal specjalizuje się w cold brew i lemoniadzie. Goście bardzo chwalą też świetne orange espresso. Lodziarnia organizuje czasem ciekawe tematyczne wydarzenia kulinarne jak Event Truskawkowy. Ich zapowiedzi można znaleźć na fanpage’u na Facebooku.

Ulica Baśniowa

Szukasz informacji, gdzie znajdziesz lodziarnie w Warszawie, które przystosowane są do obsługi gości ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi? Ulica Baśniowa będzie strzałem w dziesiątkę. Znajdziesz tu lody bez cukru, bez glutenu, bez mleka oraz wegańskie. Na stronie internetowej dostępna jest szczegółowa rozpiska, jakie smaki znajdują się aktualnie w witrynie wraz z podziałem na wymienione powyżej kategorie. Lodziarnia oferuje bogaty wybór lodów o tradycyjnych smakach jak śmietanka, truskawka, wiśnia, orzech laskowy, kawa, cytryna, czekolada.

Koneserów zainteresują lody premium, na przykład masło karmelowe z solą z Cervii i pistacjowe premium z pistacji Bronte oraz rzadziej spotykane smaki takie jak cynamon, jagoda kamczacka, gorzka cytryna, cytryna z pachnotką, czarny bez czy marakuja. W Ulicy Baśniowej kupisz również kilka kompozycji smakowych lodów tortowych. Możesz też postawić na skosztowanie jednej z autorskich kompozycji, które składają się z pięciu smaków lodów i wyselekcjonowanych dodatków (np. karmelizowanych orzechów, polewy limoncello, świeżych owoców sezonowych). We wspomnianej rozpisce smaków i kategorii można sprawdzić alergeny, które zawierają poszczególne rodzaje lodów (np. soję, pszenicę, jaja, orzechy arachidowe, jęczmień). Poza lodami zjesz tu desery, gofry, jagodzianki, ciasta i pyszną czekoladę.

Dal Dalla Gelato

Lodziarnia w Warszawie działa już ponad trzy lata i posiada w ofercie duży wachlarz smaków, które przygotowywane są w oparciu o tradycyjną metodę wyrobu weneckich gelato. Taka procedura pozwala na idealne zbilansowanie składników, uzyskanie optymalnej tekstury i kremowej konsystencji lodów. Lody są tu przygotowywane codziennie przy użyciu naturalnych składników: śmietany, mleka, jajek i świeżych owoców. Są niskotłuszczowe i niskokaloryczne oraz bezglutenowe. W ofercie dostępne są również wegańskie lody. W Dal Dalla Gelato nie używa się sztucznych barwników, aromatów i tłuszczów roślinnych.

Właściciel – rodowity Włoch – wychodzi z założenia, że przy tworzeniu lodów najważniejsza jest kreatywność, dlatego w Dal Dalla Gelato dużą rolę odgrywają tworzone na miejscu od zera pomysłowe smaki. W lodziarni powstają unikalne limitowane edycje smaków, jak fiordilatte premium z niebieską spiruliną czy matcha z sosem yuzu custard i sezamem crunch. Wysokiej jakości owoce i inne naturalne składniki łączone są z bezami, ciastkami, kruszonkami i dacquoise, które powstają w piekarniku pracowni. Możesz tu więc liczyć na bezkompromisową świeżość. W lodziarni zjesz między innymi bardzo smaczne naturalne sorbety, które powstają wyłącznie z trzech składników (owoców, wody i cukru) i są wegańskie oraz bezglutenowe.

Roszki

Roszki na warszawskim Muranowie to lokal typu 2w1: lodziarnia i piekarnia. Rodzinna firma  otworzyła to miejsce w 2018 roku. Jednym ze znaków rozpoznawczych lokalu są kolorowe rożki waflowe oblane czekoladą i innymi polewami efektownie udekorowane posypkami, orzechami, a nawet piankami i żelkami. To nie lada gratka dla najmłodszych gości, dla których jest to dodatkowa atrakcja. Dorośli do lodów mogą skusić się na dobrą kawę. Tutejsze espresso z pianką to napój prawdziwie mistrzowski.

Oprócz lodów w Roszkach można kupić między innymi bezy, ciasta, foccacie, sezonowe drożdżówki, naleśniki i wypiekane na miejscu wyjątkowe chleby, na przykład chleb z razowej mąki z suszonymi pomidorami. Chleb wypiekany jest na miejscu każdego dnia. W okresie jesienno-zimowym podawane są tu również sezonowe specjały. Można napić się wtedy w Roszkach rozgrzewającej herbaty z dodatkami takimi jak żurawina, rokitnik, pomarańcza, goździki i cynamon. Jest podawana w dużych półlitrowych kubkach.

Gelateria Flaminia

W Gelateria Flaminia zjesz włoskie naturalne lody przygotowane według klasycznych receptur. Lokal odczuwalnie inspiruje się kulinariami i tradycją Włoch. Poza lodami możesz skosztować tu świetnej bezy, tartaletek, fiocchi di neve, cannoli czy panettone. Napijesz się też przygotowanego na miejscu orzeźwiającego napoju gratachecca, czyli rzymskiej wersji granity. Do wyboru jest kilka smaków, między innymi hitowe lemoncello. Do produkcji lodów używane są wyjątkowe orzechy laskowe z Piemontu, pistacje z Bronte i migdały z Avola.

Poza klasyczną śmietanką (crema) masz tu szansę trafić na smaki, takie jak stracciatella, cioccolato, nocciola, pistacchio, limone, fragola, a także gianduia (włoski pierwowzór nutelli) i zabaione na słodkim sycylijskim winie marsala. Z lodów z dodatkiem alkoholu w witrynie pojawiają się też lody o smaku aperol spritz, green spritz, spritz al Cynar i prosecco. Gelateria Flaminia to bez wątpienia lokal, który zasługuje na ważne miejsce na liście “najlepsze lodziarnie w Warszawie”. O każdej porze roku zjesz tu najwyższej jakości włoskie lody w miłym otoczeniu i niezobowiązującej rodzinnej atmosferze.

Najlepsze lodziarnie w Warszawie – miasto sprzyja lodożercom

Warszawa to prawdziwa skarbnica miejsc z dobrymi lodami. Spróbujesz tu dziesiątek smaków: od tradycyjnych, przez mniej popularne, aż po całkowicie rzadkie i niszowe. Smakując lodów, możesz napić się aromatycznej kawy bądź skosztować innych specjałów oferowanych przez lodziarnie. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań! Gwarantujemy, że kiedy będziesz kierować się naszym przewodnikiem, podróż po lodowej mapie miasta na pewno Cię nie zawiedzie. Spróbuj i przekonaj się na własnej skórze!

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie? Skontaktuj sie z nami.

Zapoznaj się z innymi miejscami

Cukiernia w Warszawie
Produkty spożywcze z całego świata w Warszawie
Najlepsze salony kosmetyczne w Warszawie
Sauna w Warszawie
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?