Najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie
Przewodnik po doskonałych lodziarniach z lodami rzemieślniczymi
- Ostatnio aktualizowane: 6 grudnia, 2024
Najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie
Przewodnik po doskonałych lodziarniach z lodami rzemieślniczymi
- Ostatnio aktualizowane: 6 grudnia, 2024
Coraz częściej na szyldach lodziarni spotykamy określenie “lody rzemieślnicze”. Co to dokładnie znaczy? Takie lody produkowane są według tradycyjnych receptur z najwyższej jakości składników. Wykorzystywane są świeże owoce, prawdziwe mleko, śmietana, czekolada, orzechy i inne naturalne składniki bez dodatku sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów.
Produkuje się je z zachowaniem restrykcyjnych zasad kontroli jakości. Dzięki tym właściwościom lody rzemieślnicze są postrzegane jako bardziej ekskluzywne niż lody produkowane masowo. Podpowiadamy, gdzie znajdziesz najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie.
Większość producentów lodów rzemieślniczych kładzie duży nacisk na wykorzystanie składników pozyskanych od lokalnych producentów. Nie tylko wspiera to miejscowych rolników i dostawców, gwarantuje świeżość i wysoką jakość lodów, ale również sprzyja ekologii dzięki ograniczeniu śladu węglowego.
Najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie – prawdziwy festiwal smaków
Rzemieślnicze lodziarnie często eksperymentują z niezwykłymi smakami swoich wyrobów. Można tam znaleźć lody o rzadko spotykanych smakach. Za przykład może posłużyć lawenda, bazylia, czarny sezam, chałwa, ogórek, zielona herbata, twaróg czy pieczony kasztan. Dzięki kreatywności lodziarni klienci mogą doświadczać zupełnie nowych doznań smakowych. Każdy punkt sprzedaży dba również o potrzeby koneserów tradycyjnych lodów, oferując opcje takie jak wanilia, śmietanka, czekolada, słony karmel czy truskawka.
W tym przewodniku:
Serwus Syrena – Lody Rzemieślnicze
Serwus Syrena to lody, które podbiły serca Warszawiaków dzięki swojej znakomitej jakości i dopracowanym smakom. W 2021 roku lodziarnia uzyskała I miejsce w kategorii “Najlepsze lody w Warszawie” w plebiscycie organizowanym przez Gazetę Wyborczą. Wybór smaków nie jest wprawdzie duży, ale potrafią dogodzić nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Te lody rzemieślnicze w Warszawie często są tu produkowane w krótkich seriach z najświeższych ręcznie obrobionych składników. To na przykład lody waniliowe z dodatkiem naturalnej wanilii, biała czekolada z tartą skórką z limonki, mascarpone ze świeżymi malinami, truskawka z campari, lody z dodatkiem brandy i wina marsala, kawa z likierem sambuca pistacja ze stryjskim olejem z pestek dyni i kolorowym pieprzem. Większość smaków zmienia się zgodnie z sezonowością produktów i nowymi pomysłami kreatywnego szefa. W opakowaniach na wynos można kupić między innymi kultowy smak lokalu – słony karmel.
Jednorożec
Jeśli szukasz informacji, gdzie warto wpaść na najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie, a bywasz na Mokotowie. Nie możesz ominąć topowego Jednorożca. Miejscówka zlokalizowana jest w bliskim sąsiedztwie słynnego kina Iluzjon i otaczającego go zielonego skweru. Może się pochwalić 10-letnią tradycją działania w tej lokalizacji. W 2024 roku marka otworzyła swój drugi lokal – w sercu Starej Pragi przy ulicy Sprzecznej. Lody produkowane są tradycyjną włoską metodą na oczach gości. W Jednorożcu możesz też napić się bardzo dobrej jakościowo kawy.
Jednorożec cieszy się bardzo dużą popularnością, dlatego właściwie zawsze trafisz tu na sporą kolejkę. Warto jednak odstać w niej swoje, bo smak tutejszych lodów robi wrażenie nawet na koneserach. W lodziarniach jest też dostępny wyjątkowy produkt – Hot Chocolate Crush, który produkowany jest rzemieślniczymi metodami w laboratorium na warszawskiej Pradze z ziaren kakaowca pochodzących z Nigerii, Kamerunu, Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. To absolutna feeria najlepszej jakości czekoladowych smaków!
Stolica Lodów Tradycyjnych
Lodziarnia oferuje bogaty wybór wyprodukowanych rzemieślniczymi metodami lodów. Znajdziesz tu między innymi tradycyjne smaki mleczne – śmietankę, bakalię, słony karmel, pistację oraz czekoladę. Nie zabrakło też propozycji dla miłośników sorbetów, na przykład truskawkowego, malinowego i mango. W Stolicy Lodów Tradycyjnych wytwarzane są też nietypowe smaki, jak jaglanka z truskawką, prażony słonecznik, ogórek z cytryną, rokitnik, granola z miodem i białą czekoladą, almette z malinami, mascarpone z yuzu i popcorn w karmelu. Smaki rotują i czasami trafiają się tak niszowe opcje jak masło orzechowe z bekonem.
Aktualnie sprzedawane smaki lodów dostępne w lokalu można sprawdzić na Faceeboku lodziarni, który jest bardzo aktywnie prowadzony. Okresowo w ofercie są propozycje z dodatkiem alkoholi: bombardino, baileys, cydr, martini. Poza lodami w lokalu można zjeść pyszne jagodzianki, pączki, drożdżówki, croissanty oraz inne ciasta i desery.
Na Końcu Tęczy
Na Końcu Tęczy to sieć trzech lodziarni, z których dwie znajdują się w centrum miasta, a jedna w Rembertowie niedaleko stacji PKP. Smaki zmieniają się sezonowo, a lodziarnie znane są z zamiłowania do eksperymentów, skądinąd bardzo udanych. Odwiedzając je, możesz wybrać nie tylko klasyczne smaki lodów, ale też smakowite wariacje takie jak pomidory z malinami, rabarbar, ogórek, prosecco, marshmallow czy prażone pestki dyni. Aktualne smaki serwowane w poszczególnych punktach sprawdzisz na stronie internetowej lodziarni albo na fanpage’u na Facebooku.
Filozofia Na Końcu Tęczy opiera się o zastosowanie mleka, śmietanki, cukru, wanilii, owoców od zaprzyjaźnionych sprawdzonych dostawców i prażonych orzechów. Wszystkie produkty z oferty – od lodów po herbaty i kawy – zmieniają smaki w zależności od pory roku. Specjalnością lodziarni są wyborne lody pistacjowe. Co często dziwi gości, wcale nie mają koloru zielonego. Dlaczego tak wyglądają? Cała tajemnica tkwi w tym, że nie mają dodatku sztucznych barwników i są wyprodukowane ze świeżo prażonych pistacji. Obok lodów specjalnością wszystkich trzech lokali są musy o smakach owocowych i deserowych podawane w słoiczkach.
Lody Prawdziwe
Lody Prawdziwe to sieć z dwoma lokalami w Sochaczewie i jednym lokalem w samym Centrum Warszawy tuż obok stacji metra Świętokrzyska. Lodziarnia dysponuje dużym przyjemnym ogródkiem, w którym w sezonie wiosennym i letnim można swobodnie zjeść na dworze. Ważną informacją dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu jest to, że są tu dostępne wafelki bezglutenowe. Jednymi ze sztandarowych smaków jest wanilia z Madagaskaru oraz pistacja z Sycylii.
Możesz wybrać lody w rożku waflowym lub kubeczku albo kupić je na wynos do domu lub pracy w specjalnym opakowaniu. Dla smakoszy dodatków lokal naszykował polewy smakowe, bitą śmietanę i słodkie posypki. Lody to główna ale nie jedyna oferta lodziarni Lody Prawdziwe. Wypijesz tu też kawę typu Frappe, Affogato lub przepyszną lemoniadę. Wielu gości decyduje się też na kawę z lodami.
Good Lood
Do najlepszych lodów rzemieślniczych w Warszawie, dostępnych w sieciowych loodspotach bez wątpienia można zaliczyć markę Good Lood. Rodzinna firma wywodzi się z Krakowa i z powodzeniem podbiła warszawski rynek, bardzo szybko zaskarbiając sobie sympatię stołecznych miłośników orzeźwiającego przysmaku. Wszystkie oferowane lody produkowane są w oparciu o rzemieślnicze receptury bez użycia sztucznych barwników, polepszaczy i konserwantów.
W loodspotach Good Lood dostępne są lody mleczne, lody bez dodatku cukru, sorbety i lody wegańskie. Dwie ostatnie z wymienionych opcji są jednocześnie bezlaktozowe. Poza smakami tradycyjnymi zjesz tu mniej popularne opcje jak matcha, jabłko z miętą, zabajone z sycylijskim winem, ale również całkowicie odjechane propozycje, na przykład lody o smaku łososia wędzonego z koperkiem i cytryną. Firma ma własną aplikację, która umożliwia zamawianie lodów z dostawą.
Najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie – raj dla podniebienia
Lody rzemieślnicze to przysmak, który zaspokoi oczekiwania smakowe nawet najbardziej wymagających koneserów. Lody dają przyjemne orzeźwienie i poprawiają nastrój, a w wersji sorbetowej wspomagają nawodnienie organizmu. Dzięki użyciu wysokiej jakości składników lody rzemieślnicze mają bardzo wyrazisty i autentyczny smak. Kupując je, wspierasz lokalnych producentów i przedsiębiorców, co przyczynia się do rozwoju miejscowej gospodarki. Produkcja lodów w małych partiach pozwala na większą dbałość o szczegóły i jakość końcowego produktu. Jeśli zastanawiasz się, gdzie znajdziesz najlepsze lody rzemieślnicze w Warszawie, koniecznie zapamiętaj informacje z naszego przewodnika.