Najlepsze cukiernie w Warszawie
Twój przewodnik po najlepszych cukierniach w mieście
- Ostatnio aktualizowane: 21 listopada, 2024
Najlepsze cukiernie w Warszawie
Twój przewodnik po najlepszych cukierniach w mieście
- Ostatnio aktualizowane: 21 listopada, 2024
Wybór najlepszych cukierni w Warszawie może być subiektywny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warszawa posiada wiele renomowanych cukierni. Które oferują wysokiej jakości wypieki i słodkości dla każdego.
Cukiernie to jedne z nielicznych miejsc, gdzie wysiłek, ciężka praca oraz profesjonalizm dedykowane są radości. Chyba można je śmiało porównać do producentów bajek animowanych dla dzieci. Poczucie szczęścia, które dają nam specjały cukierników jest pewnego rodzaju fenomenem. Niektórzy wolą smaki mleczne, inni owocowe lub kwaskowe. Profesjonaliści branży cukierniczej z pasją oddają się kolejnym kreacjom. Aby zachwycić, przekonać, rozanielić swoich klientów, konsumentów tych małych dzieł sztuki!
Cukiernie w Warszawie – sprawdź najlepsze z nich!
Cukiernie w Warszawie wciąż się rozwijają. Przybywa lokali i rośnie konkurencja. Cukiernicy w pogoni za klientelą znajdują coraz to nowe przepisy odpowiadające zmieniającym się potrzebom i gustom. Bezustannie walczą o tytuł najlepszej cukierni w Warszawie lub najsmaczniejszych tortów i ciast.
Trendy mody cukierniczej w ostatnich latach powodują, że jemy coraz lżejsze i zdrowsze słodycze, o pięknych kształtach i kolorach wyprodukowanych na bazie zdrowych barwników. Obserwujemy wysiłki cukierników dążące do stworzenia słodyczy zdrowych, o niewielkiej zawartości kalorii. W samej Warszawie mnożą się w każdej dzielnicy cukiernie bezglutenowe, cukiernie wegańskie i wegetariańskie.
Chcąc umilić ci codzienny pęd, rozweselić i rozmarzyć znaleźliśmy dla ciebie najlepsze cukiernie w Warszawie. Zapraszamy.
W tym przewodniku:
Lourse
To niezwykłe miejsce o pięknej i długiej historii. Podobno Fryderyk Chopin miał zwyczaj przybywać tutaj ze swoim ojcem Mikołajem. Za ich czasów cukiernia mieściła się przy ulicy Miodowej. Później, lokal przeniesiony został do dawnego hotelu Europejskiego. Dziś wnętrze przepięknie i oryginalnie zaprojektowane przez hiszpańskie studio Lazaro Rosa-Violan, zapiera dech w piersiach. Doskonale zostało tu zrealizowane założenie początkowe autorów projektu, a mianowicie, podkreślenie detalu historycznego budynku i równolegle nadanie całości charakteru współczesnego.
Ta cukiernia w Warszawie czaruje atmosferą. Jest wyjątkowo i luksusowo, a jednocześnie z fantazją i radośnie. Można powiedzieć ze wszystkie składniki tej przestrzeni działają na oko odbiorcy jak cudowne szaleństwo. Połączenie kremowych elementów architektury z miedzią, zdecydowanie wyróżnia ten lokal na tle innych cukierni w Warszawie.
Można od razu pokochać ten sen o lekkości i zamarzyć o degustacji sprzedawanych tu słodkości. Koncepcja cukierników to połączenie oryginalnych francuskich receptur z polskimi. Z radością oddaj się degustacji: ptysi, serników, eklerów, pralin oraz lodów. „Signature Cake” poprowadzi cię śladami tradycyjnych smaków zapewne serwowanych przed wielu już laty w cukierni Lourse, ale do dziś lubianymi: czekolada, kandyzowane owoce i orzechy. Wizyta tutaj to połączenie przyjemności smakowej i estetycznej.
Blikle
Opisując panoramę rynku cukierniczego Warszawy, nie sposób pominąć firmę Blikle. Piękna historia, odważnych i pełnych pasji przedsiębiorców rozpoczęła się już w 1869 roku. Pierwsza kawiarnia Blikle mieściła się przy ulicy Nowy Świat. Od początku stawiano nacisk na autentyczność, elegancję i wysoki poziom obsługi. To wszystko wraz z wyśmienitymi produktami wpłynęło na ogromny sukces i szacunek dla firmy w oczach klientów.
Pomimo burzliwej historii, wojen, komunizmu i okresu transformacji, dzięki sile i zaangażowaniu kolejnych członków rodzinnego interesu, marka trwa.
Zapisała się na stałe w świadomości klientów jako niezbędny element życia codziennego Warszawy. Od momentu swojego powstania miejsce kusiło mieszkańców swoim blichtrem, elegancją i talentem do wykreowania arcydzieł sztuki cukierniczej. To tu już od początków XX wieku przybywała „śmietanka” Warszawy.
Słynne pączki Blikle z nadzieniem różanym i skórką pomarańczową ozdobione lukrem, stały się poezją, esencją elegancji i przytulności. Nieodzownym deserem rodzinnym i świątecznym, znakiem jakości spędzanego czasu. Poza pączkami, Blikle zawsze słynął z doskonałej jakości kawy proponowanej w wielu wersjach, jeszcze na wiele lat przed epoką, kiedy ten napój bogów zaczęto wynosić w plastikowych kubkach na zewnątrz. Dziś zmieniły się tylko czasy, a te cukiernie w Warszawie i tradycyjne ich wyroby pod szyldem Blikle wciąż słyną z najwyższej jakości.
Panna
Mokotowska cukiernia Panna o ogromnym sukcesie na słodkiej scenie Warszawy. Już od wejścia magnetyzuje przestronnym, jasnym, modernistycznym wnętrzem łączącym elementy dobrego duńskiego designu z japońskim minimalizmem. Wnętrze jest urzekającym dowodem na talent projektantów oraz udanym hołdem minimalizmowi.
Prezentacja dań to kolejny etap, na którym nie zawiedli gospodarze Panny. Zadbano o każdy detal, łącznie z łyżeczką oraz cudowną wprost ceramiką. Twórcy samej cukierni to młodzi ludzie wyróżniający się ogromnym wyczuciem smaku, gustem i odwagą w łączeniu zachwycających kompozycji. Oczarowują tutaj nietypowe połączenia smaków i tekstur, zwieńczone doskonałą choć niepretensjonalną dekoracją z kwiatów jadalnych, owoców czy orzechów. Sztuczne masy cukrowe i lukry nie znajdą tu miejsca.
Ta cukiernia w Warszawie proponuje między innymi słodkości dla fanów diety roślinnej i tu też zaskakuje gustem oraz inwencją. Uwagę zwracają mini torty, wykwintne i pełne rozkosznych smaków. Odwaga połączeń smakowych stosowana przez pracownię Panna zaskakuje pozytywnie i wodzi za nos i za język.
Wszystkie desery, ciastka i torty serwowane tutaj, są lekkie, zdrowe i piękne. Możemy znaleźć tam jagody z wytrawnym rozmarynem, marakuję z białą czekoladą, miękki biszkopt z chrupkimi migdałami lub kwiaty czarnego bzu, prażone w gorzkiej czekoladzie. Nie zapomnij spróbować wyśmienitych kaw, proponowanych tutaj, cukiernia oferuje szeroki ich wybór. Postarajcie się przyjść wcześnie, gdyż najlepsze kąski znikają bardzo szybko.
Lukullus
To znana i ceniona placówka o najwyższych i wypracowanych przez lata standardach pracy oraz wysokiej jakości deserów i wyrobów cukierniczych. Ta cukiernia w Warszawie jest jedną z najstarszych, istnieje od 1938 roku. Słynie z korzystania z najwyższej jakości składników, co przekłada się na wyjątkowy smak i jakość jej wypieków. Oferuje szeroki wybór pysznych ciast, tortów, ciastek, pralin, makaroników, czekoladek, a także wyjątkowych słodkości, takich jak serniki i inne wypieki. Ceniona jest za tradycyjne receptury, starannie wyselekcjonowane składniki oraz estetyczne wykonanie swoich wyrobów. Dostępna tu na miejscu bardzo dobra kawa, pobudzi do działania.
Cukiernia w Warszawie – Lukullus otrzymała wiele prestiżowych nagród i wyróżnień za swoje wyroby. Co oczywiście potwierdza talenty cukierników i świadczy o jakości wyrobów. Oprócz cukierni, dziś już wszystkie lokalizacje oferują również możliwość konsumowania słodkości na miejscu w przyjemnej atmosferze kawiarni.
Marka Lukullus wyróżnia się zdecydowanie na rynku cukierni warszawskich wyczuciem smaku, ich produkty są wyważone, oferują delikatność, choć nie stronią od interesujących kompozycji smakowych. Nie zostaniesz tutaj zszokowany zbyt wielką ilością komponentów, ten talent do harmonii smaków nie oznacza jednak nudy. Tutaj trzy do pięciu barw smakowych wystarczy, żeby wykreować radość dla podniebienia i duszy. Z przyjemnością zagląda się do kawiarni Lukullus, które oferują ciepło, eleganckie przyjęcie oraz jakość i rozkoszny wręcz smak produktów.
Kukułka
Przemiłym miejscem na spotkanie przy kawie i ciastku jest Kukułka. Cukiernia działa jako wspólny projekt Przegryź i Ale Wino, których założycielki od lat marzyły o stworzeniu oddzielnej przestrzeni dla swoich kreatywnych cukierniczych odlotów. Wyszło świetnie. Przytulny i prosty lokal, przypomina swoją atmosfera i rozkładem pomieszczeń sąsiedzki Przegryź. Tak jak u sąsiada – „kuzyna” jest tutaj maleńka antresola, do której prowadzą kręte schodki.
Kukułka to świeże i wysokiej jakości składniki. Można tu liczyć na lekkie, puszyste desery i nieprzesłodzone, świetnie skomponowane ciasta, ciastka i torty. Warszawa kocha takie wypieki. Podobno nie należy wychodzić stąd bez spróbowania eklera! Obie jego wariacje, waniliowa czy jagodowa są grzechu warte. Cukiernia Kukułka proponuje również interesujący wybór czterech rodzajów tortów rzemieślniczych. Można je zamówić na szczególną okazję uroczystości ślubu, urodzin, rocznic lub innego wydarzenia.
Wszystko tutaj jest wyważone i bezpretensjonalne, atmosfera miła i wyczuwalny dobry nastrój panujący wśród personelu, co ważne i bardzo poprawia humor, kiedy się tu zagości. Właścicielki zapewne są świadome swojego sukcesu i rozwijają go na Warszawę. Aktualnie w stolicy są już trzy Kukułki z tego gniazda, a na inne pewnie nie będziemy czekać przez wiele wiosen.
Delektuj się najlepszymi ciastami w wyśmienitych cukierniach w Warszawie
Jak widzisz miasto jest pełne świetnych cukierni, w których możesz liczyć na doskonałe desery, ciasta, ciasteczka i torty. Warszawa to raj dla amatorów słodyczy. Możesz tu oddać się niczym nieograniczonej słodkiej rozpuście bez problemu, bo cukiernie w Warszawie to wyborna mieszanka tradycji i najnowszych trendów cukiernictwa.