Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po restauracjach z autentyczną kuchnią włoską

Video Thumbnail

Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po restauracjach z autentyczną kuchnią włoską

Najlepsze włoskie restauracje są w Warszawie – to nie obietnica, to sprawdzone miejsca wybrane przez nas z kulinarnym zapałem. To tu po skończonej uczcie, będziesz miał ochotę zakrzyknąć: „Mamma Mia jakie to dobre!”

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na świecie. Jej tradycja sięga setek lat i jest bogata w różnorodne smaki, aromaty i techniki gotowania. Półwysep Apeniński to ponad 20 kulinarnych archipelagów oferujących lokalne specjały. Wspólnym mianownikiem jest jednak prostota, tradycyjne przepisy oraz świeże, sezonowe i najwyższej jakości produkty.

Dla Włochów kuchnia to nie tylko jedzenie, to również sposób życia. Włosi uwielbiają spędzać czas wspólnie, delektując się posiłkiem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Mają nawet specjalne dania na każdy dzień tygodnia. Na przykład w poniedziałek często serwuje się penne all’arrabbiata, we wtorek gnocchi, a w czwartek risotto. Jedzenie jest sposobem na celebrację, dzielenie się radością i tworzeniem wspomnień.

Włoskie restauracje w Warszawie

Dla tych, którzy jednak smaku Włoch zmuszeni są poszukać w Warszawie, mamy bardzo dobrą wiadomość! Na kulinarnej mapie stolicy jest wiele miejsc, w których bez wątpienia odnajdziesz autentyczną, włoską kuchnię. Wybierzcie się zatem z nami w tour po najlepszych włoskich restauracjach w Warszawie.

W tym przewodniku:

Dziurka od klucza
La Mia Italia
Bottegas
Casa Italia
Tutti Santi
Culiinaria Italia
La Bomboniera

Jest dokładnie tak, jak wyobrażasz sobie wypowiadając nazwę tej restauracji. Świat „Dziurki od klucza” jest zaczarowany, począwszy od wystroju po kuchnię. Co więcej ta magia pozostaje niezmienna od lat, pomimo tego, że restauracja zmieniła lokal! Świadczy to tylko o tym, że tworzą ją ludzie z pasją, wiedzą, umiejętnościami i konsekwencją. Dzięki temu zamawiając swoje ulubione włoskie danie obecne w karcie od początku istnienia restauracji, doznasz dokładnie tego samego zachwytu. Prawdziwi znawcy wiedzą, że właśnie to stanowi poziom kulinarny niedostępny dla każdego. RestauracjaDziurka od klucza” istnieje od 2012 roku, wtedy mieściła się na Powiślu. Niewielki lokal, zawsze oblężony przez spragnionych włoskich smaków klientów. Dziś restauracja zajmuje dwie duże sale w uroczym miejscu, jakim jest Fort Służew na Ursynowie, a kolejki nadal ustawiają się przed wejściem.

Nowością w menu jest pizza neapolitańska, wypiekana w piecu z najwyższej jakości dodatkami. Jest kontynuacją obranego z sukcesem kierunku kuchni włoskiej. Idealnie wypieczone ciasto z chrupkimi brzegami, ciągnący się ser i kilka różnych wersji smakowych. Tak jak kiedyś słynne makarony z „Dziurki od klucza”, tak i teraz pozostają niezmiennie zachwycające. Rozpływające się w ustach spaghetti z sosem paprykowym, karmelizowaną cebulą, miodem i rostbefem. Równie cudowne jest spaghetti Pomodoro ze straciatellą, w którym śmietankowa mozarella z regionu Apulia sprawia, że tego dania po prostu nie da się zapomnieć. Włoskie desery serwowane w “Dziurce od Klucza” zasługują na oddzielny rozdział! Ci którzy ich spróbowali, prosili by ciasta sprzedawane były w lokalu w całości. Żeby można było zabrać ze sobą ten smak do domu i dzielić się nim z najbliższymi.

Chcesz doświadczyć autentycznej włoskiej kuchni w Warszawie? Odwiedź Bottegas. Właściciele restauracji, Matteo, Roberto i Antonio to rodowici Włosi, podobnie jak szef kuchni – Fabiano. Daje to gwarancję oryginalnych receptur, wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości i prawdziwie włoskich smaków na talerzu. Specjalnością lokalu jest pizza neapolitańska zarówno biała, jak i na bazie sosu pomidorowego w wielu ciekawych odsłonach. W menu, hołdującym włoskiej tradycji kulinarnej, nie brakuje ręcznie robionych past, sałatek, owoców morza oraz pysznych deserów, jak delikatne tiramisu. Włoską ucztę możesz też urządzić u siebie w domu korzystając z wygodnej opcji dostawy, a jeśli chcesz skosztować włoskiego street foodu, zamów na wynos pizzę a portafoglio – przysmak składany w poręczny trójkąt, idealny dla osób w ciągłym ruchu.

Nie tylko doskonałe włoskie dania sprawiają, że Bottegas wyróżnia się na kulinarnej mapie Warszawy. Serdeczna obsługa, włoska muzyka w tle i wnętrze przypominające małą galerię sztuki, pełne ciepłych kolorów i obrazów tworzą niezapomniany klimat i pozwalają poczuć włoskie La Dolce Vita w samym sercu Warszawy – w pobliżu Krakowskiego Przedmieścia. Restauracja zapewnia swoim gościom przednią rozrywkę organizując degustacje win, występy muzyczne i różne inne tematyczne wieczory, które przybliżają żywą kulturę Włoch. Dopełnieniem udanego wieczoru w Bottegas będzie kieliszek doskonałego trunku z bogatej kolekcji win z różnych rejonów Włoch czy też oryginalne kraftowe piwo.

Współzałożycielem Tutti Santi jest Valerio Valle, który jest Mistrzem Włoch, Europy i Vice Mistrzem Świata w pizzy klasycznej. Prowadzi we Włoszech własne restauracje, szkołę pizzy, pełni rolę jurora na międzynarodowych zawodach oraz posiada tytuł Ambasciatore del Gusto. Jest to tytuł uznanego promotora włoskiej kuchni na całym świecie. I możemy śmiało powiedzieć, że robi to naprawdę dobrze! Tutti Santi to sieć włoskich restauracji, która nieustannie się powiększa, co jest dowodem na to, że tu po prostu i po włosku dobrze karmią. W menu króluje pizza, jednak propozycji jest dużo więcej. Kremowe, obłędne w smaku gnocchi, pełne aromatycznych przypraw sosy, owoce morza i desery. Same klasyki dopracowane do perfekcji z najlepszych włoskich składników.

O dobrym smaku w tej włoskiej restauracji w Warszawie można mówić nie tylko w kontekście wyśmienitego jedzenia. Ale także wyjątkowej architektury. W bezpośrednim nawiązaniu do nazwy lokalu (tłumaczenie Wszyscy Święci) pozwoliło na wplecenie w wystrój wnętrza wielu ciekawych elementów o gotyckim charakterze. Ogromne okna w kształcie strzelistych łuków oraz niezwykłe elementy ikonografii postaci świętych robią niesamowite wrażenie. Atmosferę przytulności dopełnia także ustawiony w centrum profesjonalny, włoski piec. W którym płonie prawdziwy ogień i obok którego goście mogą na żywo podglądać pizzaiolo w trakcie przygotowywania pizzy.

Skosztuj autentycznej kuchni Włoch, sprawdź z nami, co oferują najlepsze restauracje włoskie w Warszawie

Wybór włoskich restauracji w Warszawie jest ogromny, gwarantujemy, że kierując się naszym przewodnikiem odwiedzisz najlepsze z nich i nie wyjdziesz zawiedziony. Romantyczna kolacja, spotkanie w gronie rodzinnym przy stole pełnym autentycznych włoskich smaków to idealny plan. Jeśli dodamy do tego włoską życzliwość i otwartość z pewnością będzie to niezapomniane doznanie dla ciała i ducha.

 

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie skontaktuj sie z nami!

Zapoznaj się z innymi miejscami

Taxi w Warszawie
Najlepsze salony fryzjerskie w Warszawie
Najlepsze piekarnie w Warszawie
biura podróży w Warszawie
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?