Gaga Restauracja Gruzińska
- Ostatnio aktualizowane: 16 czerwca, 2025
Gaga Restauracja Gruzińska w Warszawie bazuje na klasycznych recepturach gruzińskiej kuchni. Serwuje się tu między innymi chaczapuri po adżarsku z płynnym żółtkiem, cienko zwijane chinkali z różnorodnymi farszami oraz lekko pikantnego bakłażana w aromatycznym sosie orzechowym. W menu znalazły się także delikatne placki matsoni i talerz serów regionalnych podanych z miodem. Dopełnieniem menu jest starannie dobrana selekcja win z Kachetii oraz domowe przetwory. Podkreślają one autentyczność smaków i pozwalają poznać bogactwo gruzińskich tradycji kulinarnych.
Wnętrze utrzymane jest w rustykalnym stylu, z dębowymi stołami i krzesłami sąsiadującymi z odsłoniętymi ceglanymi fragmentami ścian. Ręcznie malowane talerze oraz kobaltowe ceramiczne misy nadają potrawom niezwykłą oprawę. A rozstawione w przestrzeni doniczki z ziołami podkreślają związek kuchni z naturalnymi składnikami. Ciepłe rozproszone oświetlenie w połączeniu z dekoracyjnymi lampionami tworzy kameralną atmosferę sprzyjającą spotkaniom przy autentycznych gruzińskich smakach. Na ścianach wiszą reprodukcje tradycyjnych gruzińskich dzieł, które dodatkowo wzbogacają estetykę przestrzeni.