Centrum Interpretacji Zabytku zaprasza na wykład Agnieszki Kuś: Niematerialna Warszawa: Barszcz ukraiński i inne barszcze.
– Czy barszcz może być zielony?
– Jak smakował barszcz podawany na dworze Zygmunta III Wazy?
– Jakie barszcze wolał Józef Piłsudski?
– Dlaczego warto rozmawiać o ukraińskim barszczu w samym centrum warszawskiej Starówki, czyli w Centrum Interpretacji Zabytku?
Podczas spotkania poznamy historię barszczy, porównany najdawniejsze zachowane receptury ze współczesnymi przepisami. Porozmawiamy też o kuchni, jako o dziedzictwie niematerialnym i sposobach na jego ochronę. Będą przepisy!
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś, historyczka, varsavianistka i edukatorka kulinarna. Wykład towarzyszy wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu