Żyrardowski Kulinarny Szlak Turystyczny – Tradycyjne użytkowanie kulinarne dzikich roślin jadalnych
– godz. 11:00 – 12:30 – wykład
Prezentujemy dziko występujące rośliny jadalne wraz ze sposobem ich przetwarzania i wykorzystywania w tradycji ludowej w różnych częściach świata na przestrzeni wieków. Poznamy dania kuchni chłopskiej i robotniczej z różnych regionów Polski. Zobaczymy też przykłady zastosowania popularnych roślin nieuprawnych występujących w polskiej florze we współczesnej kuchni inspirowanej historycznymi przepisami z różnych stron świata.
– godz. 13:00 -14:00 – Spacer botaniczny – oznaczymy gatunki roślin rosnących w Żyrardowie i poznamy ich kulinarne zastosowanie. Wspólnie przyjrzymy się, jaki potencjał miała miejska flora w kuchni robotniczej przełomu XIX i XX wieku.
Projekt „Między kuchnią fabrykanta a stołówką robotniczą”
**
Co roku we wrześniu mieszkańcy Starego Kontynentu mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas Europejskich Dni Dziedzictwa nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną.
Polska po raz 33. dołączy do wyjątkowego święta kultury i historii. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem „W stronę architektury. Młode dziedzictwo”, które kieruje naszą uwagę ku dziedzictwu architektonicznemu – zarówno temu historycznemu, jak i współczesnemu, często jeszcze niedocenianemu.