Najlepszy street food w Warszawie – Centrum
Twój przewodnik po najlepszym ulicznym jedzeniu w centrum miasta
- Ostatnio aktualizowane: 25 marca, 2025
Najlepszy street food w Warszawie – Centrum
Twój przewodnik po najlepszym ulicznym jedzeniu w centrum miasta
- Ostatnio aktualizowane: 25 marca, 2025
Street food, czyli jedzenie uliczne, to znacznie więcej niż szybki posiłek w biegu. To często prawdziwa uczta dla zmysłów. Przysmak serwowany na rogu zatłoczonej ulicy lub w pozornie skromnym food trucku nierzadko przedstawia sobą imponujące bogactwo smaków, aromatów i historii. Obecnie street food przechodzi renesans. Przyciąga zarówno lokalnych smakoszy, jak i turystów szukających autentycznych doznań i oryginalnych połączeń smakowych.
W naszym przewodniku zabierzemy Cię w podróż po najciekawszych zakątkach kulinarnych miasta, odkrywając sekrety ulicznych specjałów. Gdzie znajdziesz najlepszy street food w Warszawie? Centrum to prawdziwe zagłębie wyjątkowych miejsc.
Street food – dlaczego warto spróbować
Uliczne jedzenie to bogactwo potraw, form podania i innowacji kulinarnych. Rozsmakujesz się w mnogości prostych przekąsek, jak i arcydzieł spod noża wirtuozów kuchni. W obrębie jednej dzielnicy możesz podróżować kulinarnie po całym świecie i spróbować wielu smaków. Jeśli lubisz eksperymenty, odkrywanie nowych dań i jedzenie w bezpretensjonalnej atmosferze, uliczna kuchnia to coś dla Ciebie!
Najlepszy street food w Warszawie – Centrum
Warszawski street food to nie tylko jedzenie, ale również część kultury, która odzwierciedla dynamikę i różnorodność w życiu miasta. Spacerując po ulicach centrum Warszawy, można natknąć się na food trucki z klasycznymi polskimi daniami, jak i miejsca serwujące egzotyczne specjały z Azji, Ameryki Południowej czy Bliskiego Wschodu. Daj się porwać tej niezwykłej przygodzie i odkrywaj nowe smaki, które zaskakują i inspirują. Z naszym przewodnikiem na pewno się nie zgubisz!
W tym przewodniku:
Chaiwala
„Chaiwala” to słowo pochodzące z języka hindi i urdu, które dosłownie oznacza „osoba sprzedająca herbatę”. W warszawskiej kawiarni Chaiwala istotnie napijesz się aromatycznej herbaty, w tym jej tradycyjnej indyjskiej wersji z mlekiem i przyprawami. Przede wszystkim zjesz tu jednak klasyczny indyjski streed food przygotowany według receptur pochodzących z północnych Indii. To między innymi tradycyjne indyjskie burgery, smażone kruche pierożki samosa, gotowane na parze ryżowe ciasto z warzywami, prażony ryż z makaronem z ciecierzycy, smażone kulki z soczewicy w sosie jogurtowym, curry i tradycyjne indyjskie chlebki.
Chaiwala serwuje wyłącznie dania w 100% wegetariańskie. Poza potrawami na większy głód, w menu znajdziesz też kanapki. Wśród nich bestsellerową kanapkę nadziewaną ziemniakami i groszkiem z dodatkiem sera i piętrowe opiekane kanapki z warzywami i majonezem podawane z łódeczkami ziemniaczanymi. Nie zapominajmy, że indyjski street food to też słodycze! Na Ogrodowej zjesz między innymi tradycyjne bengalskie rasgulla, czyli formowane z serka ze świeżego mleka kulki w syropie cukrowym. Ciekawą propozycją jest też ghewar – radżastańskie ciasto z mąki, ghee i syropu cukrowego. W tworzeniu tutejszych słodkich smaków używa się też orzechów nerkowca, kardamonu, szafranu, suszonych owoców, jaggery, khoa i płatków kokosowych.
Bao Dao Street Food
Bao Dao serwuje dalekowschodnią kuchnię uliczną fusion. To przede wszystkim puszyste azjatyckie bułeczki z różnorodnymi dodatkami. Dostępne są zarówno wersje mięsne (na przykład z kurczakiem, marchewką w sezamie, sosem spicy mayo, wakame, białą rzepą i sezamem), z owocami morza (na przykład z krewetkami marynowanymi w soku z limonki i liściach kafiru panierowanymi w panko z kokosem, z dodatkiem sałaty rzymskiej i marynowanego szpinaku), jak i wegetariańskie (na przykład z tofu w tempurze z rzodkiewką Oshinko, sezamem i świeżą dymką).
Jednym z najpopularniejszych dań w Bao Dao jest autorska azjatycka zupa Go SHI przygotowana na bazie mleka kokosowego i limonki z dodatkiem kolendry, sezamu, pomidorków cherry, trawy cytrynowe i chilli. Do wyboru są dwie wersje zupy: z tofu lub z kurczakiem. W ramach dodatków wybrać można frytki z batatów, frytki belgijskie, kimchi, marchewkę w sezamie, wakame z białą rzepą i edamame z wędzoną solą. Od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00-16:00 zjesz w Bao Dao dwudaniowy lunch w korzystnej cenie. Pragnienie zaspokoisz tu świetną kombuchą.
Okienko
Warszawskie Okienka z frytkami to już prawdziwie kultowe miejsca na mapie stołecznego jedzenia ulicznego. Jeśli interesuje Cię najlepszy street food, Warszawa Centrum oferuje pyszne frytki w aż dwóch lokalizacjach. Pierwszy lokal – przy ulicy Polnej – działa od 12 lat i był pierwszą frytkownią w Warszawie. Z czasem dołączyło do niego okienko przy Dobrej w bliskim sąsiedztwie Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Frytki belgijskie i frytki z batatów podawane w biodegradowalnych kolorowych opakowaniach z charakterystycznym napisem “Kochamy frytki” szturmem podbiły serca warszawiaków i turystów.
W Okienkach nie używa się oleju palmowego, a wszystkie sosy produkowane są na miejscu ze świeżych składników. Przykładowe z nich to tzatziki, lemon majo na jogurcie greckim z limonką, umami majo, sos z zielonego pieprzu, sos na bazie sera lazur. Na wyborne dodatki mogą liczyć też weganie. To między innymi łagodny wegański cheester, wegański parmezan i jadalne kwiaty. Okienko to miejsce na topie, bardzo często pojawia się w mediach społecznościowych i często można spotkać tu znane twarze.
Delhi-6 Indian Street Food
Dehli-6 to smaki z ulic New Delhi przeniesione prosto do warszawskiego Centrum. Jedną ze specjalności lokalu jest indyjska wersja chińszczyzny, czyli połączenie smaku indyjskich przypraw z chińskimi składnikami. Szef kuchni poleca chiński makaron noodle przyrządzony w stylu indyjskim w różnych wariantach – z warzywami, warzywami i jajkiem bądź warzywami i kurczakiem. Tego unikalnego smaku nie spróbujesz nigdzie indziej. Do picia możesz wybrać tradycyjne mango lassi, sweet lassi, salted masala lassi czy masala lemonade.
Do dań, których spróbujesz w Dehli-6 należą też podawany w różnej formie indyjski ser paneer, curry z kurczaka lub baraniny oraz wegetariańskie dania warzywne ze specjalną skomponowaną na miejscu mieszanką przypraw. Na mniejszy głód świetnie sprawdzą się tradycyjne kanapki, w tym bestsellerowe tosty wypełnione nadzieniem z aromatycznych ziemniaków. Stali bywalcy bardzo zachwalają również wrapy, których serwowane jest tu około dziesięciu rodzajów.
Baguette Mi
W sercu warszawskiego Śródmieścia kryje się prawdziwa perełka wietnamskiego street foodu – Baguette Mi. To przytulne bistro, prowadzone z pasją przez wietnamską właścicielkę, oferuje autentyczne doznania kulinarne rodem z Hanoi. Specjalnością lokalu jest banh mi – chrupiąca bagietka wypełniona różnorodnymi, aromatycznymi nadzieniami, niezwykle popularne w Wietnamie jedzenie uliczne. W menu znajdziesz kilka wersji tych sycących kanapek, w tym z kurczakiem w sezamie, z kotletem rybnym czy z grillowaną wieprzowiną. Nie brakuje również dań z makaronem, m.in. pełnej smaku zupy udon oraz udonu smażonego w sosie teriyaki. Warta uwagi jest też bogata oferta lunchowa Baguette Mi.
Dla miłośników kuchni roślinnej dostępne jest rozbudowane menu, a w nim warianty wegańskie zarówno banh mi, jak i innych potraw, przygotowane z taką samą starannością i dbałością o smak. Dopełnieniem uczty jest tradycyjna wietnamska kawa albo gorąca herbata, jak Genmaicha (z prażonego ryżu i prażonej czarnej fasoli). Możesz też zdecydować się na jeden z kilku rodzajów buble tea. Jeśli szukasz egzotycznego smaku, street foodu w Warszawie – Centrum, zapamiętaj ten adres.
Sen Proroka
To kolejne warte odwiedzenia miejsce na warszawskiej Saskiej Kępie. Lokal reklamuje się jako “casual street food & bar”. Przekąsisz tu coś swobodnie nawet w nocy. W zależności od dnia, w tygodniu Sen Proroka otwarty jest do 22:00 lub północy, a w piątki i w soboty aż do 1 w nocy. W weekendy między 9 a 13:30 wydawane są śniadania. Serwowane w Śnie Proroka dania street foodowe inspirowane są różnymi stronami świata. Zjesz tu między innymi smakowite startery, takie jak frytki, kalmary i krewetki w tempurze, jalapeno nadziewane serem cheddar i bardzo dobre kimchi. Możesz liczyć na luźną przyjazną atmosferę i napić się piwa, jednego z koktajli lub prosecco.
Do specjalności lokalu zaliczają się też bowle (z wołowiną, z krewetkami bądź w wersji vege), sporych rozmiarów “turbobuły” z różnorodnymi dodatkami i japońskie racuchy z autorskimi posypkami szefa kuchni. Dużym powodzeniem cieszy się Set Proroka, który składa się z kompilacji różnych starterów. Wskazówka: warto pytać o promocje. To na przykład rabaty na konkretne dania w wybrane dni tygodnia oraz atrakcyjne gratisy, takie jak dodawana w określony dzień do turbobuły lemoniada.
Najlepszy street food – Warszawa Centrum kusi różnymi opcjami
Street food nie bez powodu ma wierną rzeszę sympatyków. Daje możliwość przystępnego poznania kuchni różnych kultur. Uliczne jedzenie jest świeże, różnorodne i oparte o sprawdzone receptury. Przekonaj się o tym, odwiedzając miejsca z naszego przewodnika. To prawdziwe hity – bez pudła!