Food hall w Warszawie
Twój przewodnik po kulinarnych rajach w mieście
- Ostatnio aktualizowane: 22 listopada, 2024
Food hall w Warszawie
Twój przewodnik po kulinarnych rajach w mieście
- Ostatnio aktualizowane: 22 listopada, 2024
Fuzja kulinarnego eldorado i inspirującej przestrzeni społecznej to prosta definicja koncepcji food hall. Warszawa jest otwarta na nowe formaty, dlatego miejsca typu food hall przyciągają tłumy lokalsów i gości stolicy. Zapewniają nie tylko podróż kulinarną do różnych zakątków świata, możliwość próbowania w jednym miejscu m.in. kuchni japońskiej, chińskiej, włoskiej, greckiej, tajskiej czy amerykańskiej, ale też często pełnią rolę centrów kultury, rozrywki i lokalnej integracji. Kuszą smakiem, ciekawą aranżacją, muzyką na żywo i różnymi interesującymi eventami. Food hall w Warszawie to zdecydowanie więcej niż miejska jadalnia, to miejsce spotkań, sposób na udany czas dla singli, grupek znajomych i rodzin.
Może pamiętasz długie kolejki na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w 1992 roku, kiedy to w Warszawie otwarto pierwszą restaurację McDonald’s. Dziś w każdej galerii handlowej masz do wyboru kilka sieciówek fast food. Wciąż są popularne, ale nasze społeczeństwo się zmieniło. Jesteśmy bardziej świadomi, wymagający i chcemy czegoś lepszego, jakościowego i ciekawego. Odpowiedzią jest idea food hall. W ogólnym zarysie nieco przypomina dobrze wszystkim znane galeryjne strefy gastronomiczne (food court). Jednak koncepcje food hall i food court są diametralnie różne. Food hall to miejsce, w którym nie tylko zaspokoisz apetyt, ale też poczujesz wielkomiejską energię, zainspirujesz się i zrelaksujesz. Food Hall w Warszawie stały się bijącym sercem nie tylko obiektów, w których się znajdują, ale całych dzielnic.
Twój drogowskaz do food hall w Warszawie
Kluczem do sukcesu food hall w Warszawie jest lokalizacja, uniwersalność, odpowiedni dobór restauracji, barów, kawiarni. A także innych punktów i zawsze świeże składniki zwykle od lokalnych dostawców.
To potężne inwestycje w wielofunkcyjnych, zrewitalizowanych kompleksach, wymagające wielkich nakładów i sprawnego zarządzania. W tej branży rację bytu mają tylko najlepsi. Obecnie w stolicy jest kilka food hall. Warszawa na tle innych dużych miast w Polsce wypada w tym zestawieniu bardzo dobrze. Pionierem tej branży w Warszawie była otwarta w 2016 roku Hala Koszyki. Następnie powstały: Food Hall w Ogrodach Ulricha, Food Hall Elektrownia, Food Hall Browary i Food Town w Fabryce Norblina. Każde z tych miejsc jest wyjątkowe i warte Twoich odwiedzin.
Ruszaj z nami szlakiem food hall w Warszawie.
W tym przewodniku:
Hala Koszyki
120 lat niezwykłych i zawiłych losów Hali Koszyki to temat wielu opracowań i książek. Zanim przekroczysz progi hali warto odwiedzić jej stronę internetową. Świadomość historyczna nada Twojej wizycie dodatkowej wagi. Hala Koszyki po ukończonej w 2016 roku totalnej metamorfozie stała się nowoczesną, tętniącą życiem dumą Warszawy. Co ważne udało się zachować oryginalne elementy, charakter i przede wszystkim starą duszę.
Czego możesz się spodziewać w industrialnej przestrzeni food hall Hali Koszyki? Przede wszystkim ponad 20 różnorodnych restauracji, barów i innych gastropunktów. O Twoje podniebienie rywalizuje tu kuchnia indyjska, bliskowschodnia, włoska, polska, chińska, tajska, hiszpańska, sushi, ryby i owoce morza, hawajskie poke bowl, burgery, lody, drinki i dużo więcej. Z tego szacownego grona warto zwrócić uwagę na Ristorante Semolino, gdzie włoski szef kuchni przyrządza pyszne pasty, pizze i inne specjały kuchni włoskiej, które możesz skomponować według własnego uznania. Warszawski Sen by Mateusz Gesler, to restauracja, której właściciela nie trzeba nikomu przedstawiać, serwująca doskonałą kuchnię polską w artystycznym otoczeniu. Sercem food hall Hali Koszyki jest Bar Koszyki. Klimat i menu nawiązują do lat 20 i 30 minionego stulecia. Znajdziesz tu bezalkoholową „lemoniadę z dynksa”, „lemoniadę z siuwaksem” z prosecco i inne „klasyczne ustrojstwa”.
Hala Koszyki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też dla ucha. Grafik koncertów i innych ciekawych wydarzeń jest tu naprawdę napięty. Poza food hall w Hali Koszyki znajdziesz też różnorodne sklepy i usługi. W Hali Koszyki poczujesz puls Warszawy. To fuzja historii, sztuki i innowacji w fenomenalnej lokalizacji, a kapitalny food hall jest jej najjaśniejszym punktem.
Food Town w Fabryce Norblina
Kolejna lokalizacja, która po kompletnej rewitalizacji zyskała drugie życie. Otwarta na nowo w 2021 roku Fabryka Norblina to 10 pofabrycznych odrestaurowanych budynków wpisanych do rejestru zabytków, emanujących przemysłowym urokiem. Mieszczą one wiele atrakcji dla każdego.Smart Kids Planet, Muzeum Fabryki Norblina, unikatowe Apple Muzeum Polska, galeria sztuki, butikowe kino KinoGram. A także 40 tysięcy km2 przestrzeni biurowej klasy A, do tego sklepy, usługi i restauracje. Czy pierwszy w Polsce BioBazar z certyfikowaną żywnością ekologiczną. Prawdziwym asem w tej wyliczance jest jadłodajnia Food Town.
Food Town w Fabryce Norblina to 3,2 tysiąca km2 powierzchni. Cztery zabytkowe hale z ponad 20 konceptami gastronomicznych z kuchnią spod różnych szerokości geograficznych i kilkoma barami tematycznymi oraz piąta hala dedykowana licznym wydarzeniom kulturalno-rozrywkowym. Koncerty live, komedia, sety DJ-skie, pokazy i wiele innych atrakcji w tygodniu i w weekendy. Salę Gimlet Live w Food Town można wynająć na prywatne eventy. Food Town to największy food hall w Warszawie. Jak i w całej Polsce, tysiące miejsc siedzących i gwarancja najlepszych kulinarnych doświadczeń niezależnie od preferencji.
Super Slice z pyszną pizzą na kawałki, Bukhara – uzbecki streetfood, Sando Rice Express – japońskie kanapki ryżowe onigirazu, gnocchi, kuchnia karaibska, ukraińska, sandwicze, gofry, nudle, curry, rameny, coś dla wegan i wiele więcej. Zjesz tu śniadanie, obiad, deser i kolację. Food Town to także 6 doskonałych barów. W centralnym Old Shaker możesz skosztować świeżego piwa prosto z tanków. Jeśli czujesz głód wrażeń nie tylko smakowych, ale masz też apetyt na świetną rozrywkę koniecznie odwiedź Food Town w Fabryce Norblina.
Food Hall Browary
Browary Warszawskie od 1846 roku były świadkiem historii i przemian obyczajowych w stolicy. Zasłużyły na nowe wcielenie, jakie otrzymały po gruntownej renowacji. Pomimo zaledwie 500 metrów, jakie dzieli Browary Warszawskie od Fabryki Norblina oba kompleksy funkcjonują doskonale. Browary Warszawskie to obiekt klasy premium. Najwyższa jakość dotyczy także mieszczącego się na najniższej kondygnacji konceptu food hall. Warszawa uwielbia ten autentyczny klimat. Pieczołowicie odnowione oryginalne elementy, stara cegła, łukowate sklepienia, nastrojowe oświetlenie i szczypta nowoczesności to przepis na sukces. Podobnie jak doborowa obsada doświadczonych restauratorów, którzy wspólnie wypełniają piwnice Browarów Warszawskich kulinarną pasją.
Nie bój się eksperymentować, tak znajdziesz swój ulubiony smak. W Food Hall Browary możesz zdecydować się np. na Chinkalnie i gruzińskie pierogi. Octo to wyśmienita pizza, pasty i owoce morza. Poza tym możesz przywitać się z ramenem, świeżą rybą, sushi, wietnamskimi sajgonkami, bostońskim burgerem, flakami, golonką czy kuchnią tajską. Food Hall Browary to łącznie kilkanaście konceptów kulinarnych, a do tego bardzo długi Bar Centralny serwujący doskonałe koktajle oraz Wine Bar tuż obok. To co odróżnia Food Hall Browary od pozostałych food hall w Warszawie, to sposób podania posiłku na prawdziwej zastawie.
Food Hall Browary zajmuje tylko część przestrzeni Browarów Warszawskich. W kompleksie najdziesz także wiele innych niezależnych restauracji czy kawiarni, a także klinikę medycyny estetycznej, centrum konferencyjne, barber shop, Calypso Fitness Club i oczywiście rzemieślniczy Browar Warszawski. Food Hall Browary to także scena otwarta na koncerty, występy DJ-ów, eventy, spotkania autorskie, pokazy live cooking i inne ciekawe imprezy. To miejsce udanych spotkań w węższym i szerszym gronie.
Food Hall Elektrownia
Kompleks handlowo-usługowy Elektrownia Powiśle to prawdziwy majstersztyk architektonicznego recyklingu zabytkowego budynku elektrowni, działającej od 1904 roku. Po trudnym starcie w czasach pandemii dziś Elektrownia Powiśle to jedna z wiodących destynacji Warszawiaków oraz turystów. Zrobisz tu zakupy w unikatowych sklepach i ekskluzywnych butikach, ale też codzienne sprawunki w Biedronce.
Epicentrum Elektrowni Powiśle jest food hall. Warszawa stawia na różnorodność i możliwość wyboru, dlatego ten format idealnie wpisuje się w charakter naszej stolicy. Food Hall Elektrownia to miejsce dla prawdziwych foodies szukających najlepszych odsłon dobrze znanych potraw, jak i nowych trendów kulinarnych. Kilkanaście kiosków oferuje doznania smakowe z różnych stron świata. HotDogarnia to amerykański klasyk street food, w The Fry możesz liczyć na prawdziwe belgijskie frytki, a w Kimi Sushi odnajdziesz autentyczny smak Azji. Poza tym możesz zajadać pizzę, kebab, tradycyjne azjatyckie pierożki, kanapki z zapiekaną wołowiną lub w wersji wege, udon, nachos, burrito czy gofry. Nie zapomnij skierować swoich kroków do jednego z barów Food Hall Elektrowni. Możesz zasiąść przy 10-metrowym barze Centrala i rozkoszować się jednym z klasycznych drinków, albo nowoczesnym koktajlem w barze Kandela, z kolei Elektryk to raj dla piwoszy. Fani złotego trunku mają do wyboru aż 90 jego rodzajów.
W Elektrowni Powiśle poza Food Hall Elektrownia z powodzeniem funkcjonują także liczne restauracje i kawiarnie z ogródkami. Na terenie centrum odbywają się różne inicjatywy artystyczne i ciekawe wydarzenia. Food Hall Elektrownia podbiła serca prawdziwych smakoszy, dlatego chętnie tu wracają. To dynamiczne miejsce pełne życia, więc spodziewaj się dużego ruchu, szczególnie w godzinach szczytu i w weekendy.
Food Hall w Ogrodach Ulricha
Tuż przed galerią handlową Wola Park znajduje się niedawno zrewitalizowany Park Ulricha, który powstał na terenie dawnych zakładów ogrodniczych. To wyjątkowa lokalizacja stwarzająca warunki do bliskiego kontaktu z naturą w środku wielkiego miasta.
W historycznych szklarniach miłośnicy konsumpcji w kojących okolicznościach przyrody odnajdą swój mały raj. Food Hall w Ogrodach Ulricha zachęca do eksplorowania różnych smaków. Restauracja Ragazzi serwująca pizzę neapolitańską to Twój kawałek Włoch. Jeśli wolisz street food odwiedź Pasibus i zamów wypasionego burgera. Z piekarnio-kawiarni II Panificio odbierz aromatyczną kawę, a z Karmello czekoladę do picia. Food Hall w Ogrodach Ulricha to także bogaty wybór smaków Azji. W tym makarony, kurczak na różne sposoby i curry w Silic&Spicy. Fanom kuchni roślinnej i wyznawcą idei zero waste do gustu przypadnie wegetariańskie i wegańskie menu Wege Umami Bistro & Sklep. Dodatkowo możesz tam zakupić zdrową żywność i garmaż. Jeśli lubisz okazałe wietnamskie kanapki zajrzyj do Viet’s Baguette.
W Food Hall w Ogrodach Ulricha nie brakuje też pokrzepiającego piwa z kija i selekcji polskich piw kraftowych oraz prosecco w Tap Barze. Z kolei Botanic Coctail Bar to świeżo wyciskanie soki, zdrowotne napary ziołowe, a wieczorem autorskie koktajle alkoholowe. Ogrody Ulricha to także muzyczna scena, stand-up i moc atrakcji. Wspaniałą przestrzeń wypełnia śpiew, śmiech i zabawa. A na zakupy lub do kina skoczysz do galerii handlowej Wola Park. Ogrody Ulricha to prawdziwy miejski skarb. Tutejszy food hall daje okazję do zasmakowania specjałów kuchni z różnych stron świata i celebracji życia w otoczeniu natury.
Zasmakuj najlepszej międzynarodowej kuchni w food hall w Warszawie
Jeśli kochasz dobrą kuchnię, towarzystwo i zamiast rezerwacji stolika wolisz iść na żywioł, musisz odwiedzić jedną ze stołecznych food hall. Warszawa to miasto innowacji, dlatego koncept, w którym w klimatycznym miejscu masz do wyboru najlepsze potrawy z całego świata i dobrą rozrywkę działa na ludzi jak magnes. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na Halę Koszyki, Food Hall w Ogrodach Ulricha, Food Hall Elektrownia, Food Hall Browary czy Food Town w Fabryce Norblina czeka Cię fantastyczna kulinarno-kulturalna przygoda. W sumie najlepiej sprawdź po kolei wszystkie te wspaniała miejsca i wybierz swojego faworyta.