Najlepsze burgery w Warszawie
Twój przewodnik po miejscach serwujących najlepsze burgery w stolicy
- Ostatnio aktualizowane: 23 sierpnia, 2024
Najlepsze burgery w Warszawie
Twój przewodnik po miejscach serwujących najlepsze burgery w stolicy
- Ostatnio aktualizowane: 23 sierpnia, 2024
W stolicy, kucharze konkurują o tytuł najlepszych burgerów w Warszawie, a dobre restauracje nie wahają się umieszczać tej pozycji w swoim menu. Proponują klientom świetne gatunki mięsa, wielość warzyw, wyszukane sosy, a także wybór kombinacji którymi nie pogardzą zarówno miłośnicy soczystych hamburgerów, jak i zwolennicy wege burgerów.
Jest ich tak wiele, że przyjezdny do stolicy potrzebowałby dłuższego pobytu, aby spróbować każdego. Kultowe burgerownie w Warszawie słyną z wybornych gatunków mięs, ciekawych kombinacji dla wegan lub usytuowania w interesujących lokalizacjach. Niektóre z nich przyciągają także charakterystyczną społeczność.”
Gdzie zjeść najlepsze burgery w Warszawie?
Rynek burgerowni w stolicy kwitnie, a apetyty klientów wciąż rosną, nienasycone i żądne nowych smaków. Znalezienie najlepszej burgerowni w mieście staje się nie lada wyzwaniem. Serwety pod szyję, sztućce w dłoń! Na wielki głód i duży apetyt – sprawdź z nami, która restauracja serwuje najlepsze burgery w Warszawie. Główna rada – nie podjadajcie przed posiłkiem.
W tym przewodniku:
Pogromcy Meatów
To miejsce może poszczycić się uznaniem zarówno klasycznych konsumentów mięsa jak i zwolenników diety roślinnej. Ich burgery wegetariańskie i wegańskie zajmują bardzo mocną wysoką pozycję w odbiorze warszawskich roślinożerców.
Spróbujcie tutejszego pieczywa pszennego, dosłownie rozpływa się w ustach, do tego pyszne dodatki do kanapek i oryginalny kotlet. Pogromcy Meatów przygotowują kanapki z hemeat, czyli konopnym zastępnikiem mięsa, bardzo je przypominającym zarówno wizualnie jak i smakowo. Koniecznie wpadnijcie i przekonajcie się jakie to dobre.
Wół na Stół
Kolejne, godne polecenia miejsce na mapie gastronomicznej Warszawy. Jeśli jesteście zwolennikami kreatywnie i ze smakiem przygotowanych burgerów w rozmaitych kombinacjach smakowych. Wół na Stół to miejsce gdzie spotyka się dobra kuchnia, świetny klimat. A także bardzo pomocna i zorientowana w sekretach kucharzy obsługa.
Klientów zachwyca możliwość wyboru wielkości mięsa (120g lub 220g) oraz rodzaju bułki (słodkawa brioche z sezamem lub słonawy pretzel) oraz stopnia wysmażenia mięsa. Opcją nie do pominięcia jest szczególnie smakowity gatunek wołowiny – Black Angus. Poza doskonałą propozycją smakową, uwagę przyciąga również sama estetyka przygotowania dań. Palce lizać!
Musicie sprawdzić te burgery w Warszawie!
Trzykrotny Mistrz Burgerowy
Choć burgerowni w Warszawie jest wiele, to Trzykrotny Mistrz Burgerowy jest jeden. Mistrzowskie jest tu wszystko!
Mięso idealnie doprawione, bułki własnego wypieku, a dodatki tak wysublimowane, że nie da się obojętnie przejść obok tych burgerów. Kompozycje smaków zachwycają wyrachowaniem i barokowym rozmachem. Genialny redlisz gruszkowy w połączeniu z bryndzą to wyższy poziom gastronomicznej rozkoszy. Obowiązkowo, bezdyskusyjnie i z pełną premedytacją należy spróbować burgera Champion, w którym ostrość jalapeño i słodycz bułki są jak Jing and jang. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa Trzykrotny Mistrz Burgerów przygotował wersję z rybą – Fisz Burger, to eksplozja smaku.
Obsługa to pełna energii ekipa młodych i uśmiechniętych mistrzów. Potwierdzamy, jest naprawdę mistrzowsko w każdym aspekcie.
Bydło i Powidło
Położona na Woli burgerownia w Warszawie, kusi atmosferą i wyśmienitym menu. Specjalnością są tutaj burgery z argentyńskiej wołowiny. Menu cieszy, bawi i zaskakuje inwencją.
Znajdziecie tu np. burgera Black Gourmet z wołowiną Black Angus, chutney z pomidorów i chimichurri z bazylii, ser mimolette, majonez limonkowy, całość w czarnej bułce brioche z sezamem. Wybitny jest EGGPLANT z wołowiną Hereford, powidłami śliwkowymi, orzechami, roszponką i serem kozim. Znajdziesz tam również burgera wegańskiego, a jest nim autorski Powidlak, z bakłażanem, pikantnym majonezem i płatkami chilli.
Dylemat wyboru jest ogromny, a burgery duże, soczyste i obfite w dobro spożywcze tego świata.
Krowarzywa Vegan Burger
Kultowa wegańska restauracja serwująca dużą ilość burgerów 100% vegan. Jedna z najlepszych roślinnych restauracji w Polsce, istnieje od 2013 roku i udowadnia, że street food może być propozycją z górnej półki. Sieć lokali obejmuje cztery w Warszawie, cztery poza stolicą (Kraków, Poznań, Rzeszów, Szczecin).
W Krowarzywa Vegan Burger zjesz świeże i zdrowe produkty sezonowe od lokalnych dostawców, podane w autorskich przepisach. W skład tutejszych burgerów wchodzą rośliny strączkowe, kasze oraz super foods np. spirulina, jagody goji, młody jęczmień.
Założyciele jasno określają swoją misję – udowodnienie, że jedzenie roślinne może być smaczne, sycące i pełnowartościowe. Jest bardzo smacznie! Zastępniki mięsa są tu przygotowane tak starannie i z polotem, że nie marzysz o mięsie. Nawet mięsożercy przychodzą tu i łamiąc swoje zasady pałaszują roślinki.
Miejsce od początku zrzesza społeczność wege oraz współpracuje z takimi organizacjami jak Stowarzyszenie Empatia, Otwarte Klatki, Fundacja Viva.
Przyjdź a nie pożałujesz!
Ćwierćfunciak
Istotny punkt na mapie Warszawy, tym razem w Muranowie.
Jak sami się określają – bar z burgerami. Niewielki lokal, gdzie twórcy połączyli klasyczne amerykańskie podejście z akcentami polskimi. W menu, przyjemna różnorodność, np. burgery z kimchi i z sosem teriaki. Dostępne są smakowite dodatki, jak pieczone ziemniaki, różne rodzaje sosów i coleslaw. Karmelizowana cebulka otworzy wasze kubki smakowe.
Bar dysponuje imponującą gamą piw kraftowych, co jest istotną informacją dla smakoszy tego chmielowego napoju. Proponowana wersja bezmięsna to wege burger z serem camembert.
Smacznie, prosto, zdrowo!
Pobyku
Bardzo zróżnicowane menu tego lokalu powoduje, że chyba każdy, wyjdzie stąd najedzony.
Te burgery w Warszawie podaje się obfite, soczyste i aż kręci się w głowie od wariacji składników.
Możesz tu złapać klasyczną kanapkę lub inspirowane kuchniami świata burgery hiszpańskie z chorizo czy meksykańskie z guacamole i nachosami. Niesamowitą pozycją w menu jest odjazdowy peanut smashburger z masłem orzechowym wołowiną i cheddarem. Dla roślinożerców poza sałatami i kanapkami z tofu oraz zupami, dwa ambitne rodzaje vege burgera – z ciecierzycy z dodatkami warzyw południowych oraz na bazie boczniaka z bakłażanem w tempurze.
Przyciemnione, klimatyczne wnętrza i staranna obsługa dopełnią całości. Warto!
Najlepsze burgery w Warszawie to jakość składników i sekret kucharza. Jeszcze około piętnastu lat temu hamburger kojarzył się głównie z niezdrowym posiłkiem. Dziś awansował z popularnej, często dworcowej przekąski do rangi klasycznego dania o wysokiej wartości odżywczej. Dbałość o spełnienie oczekiwań klientów oraz konkurencja pomiędzy burgerowniami zaowocowały wysoką jakością składników i bogactwem różnorodnych kombinacji smakowych. Burger przestał być typowym fast foodem i z powodzeniem może być zaliczony do kategorii slow food, zwłaszcza gdy jest przygotowany z najlepszych składników i wzbogacony sekretem kucharza — czy to w postaci wyjątkowego sosu, czy wyśmienitej, własnoręcznie wypiekanej bułki. Burgery w Warszawie z pewnością należą do jednych z najlepszych. Warto odwiedzić polecane przez nas miejsca podczas pobytu w stolicy, tym bardziej że znajdują się one praktycznie w każdej dzielnicy.