Efes to restauracja turecka rozpoznawana przez wszystkich mieszkańców Warszawy. Ma swoje korzenie w latach 90. Właściciel (z pochodzenia Jugosłowianin) otworzył pierwszy lokal na warszawskiej Saskiej Kępie. Restauracja przy Francuskiej szybko zdobyła rozgłos, a w rankingu TVN Warszawa została uznana za najlepszy kebab w mieście. Do dziś uchodzi za miejsce kultowe....
Tendur Kebab
W Tendur kebab to nie tylko street food, ale także efekt dopracowanego rzemiosła kulinarnego. Kraftowe mięso przyprawiane jest na miejscu, według autorskiej receptury i opiekane tak, by zachowało soczystość oraz pełnię smaku. Wypiekany na świeżo lawasz trafia na talerz prosto z pieca tandoor: lekko chrupiący, pachnący, stanowi solidną bazę dla...
Gaga Restauracja Gruzińska
Gaga Restauracja Gruzińska w Warszawie bazuje na klasycznych recepturach gruzińskiej kuchni. Serwuje się tu między innymi chaczapuri po adżarsku z płynnym żółtkiem, cienko zwijane chinkali z różnorodnymi farszami oraz lekko pikantnego bakłażana w aromatycznym sosie orzechowym. W menu znalazły się także delikatne placki matsoni i talerz serów regionalnych podanych z...
Chmeli Suneli
Sieć restauracji gruzińskich, które zyskały rozpoznawalność dzięki autentycznej kuchni gruzińskiej i wyjątkowej gościnności - Chmeli Suneli. Na stołach królują klasyki: chaczapuri w kilku wariantach, ręcznie lepione chinkali, soczyste szaszłyki i aromatyczny lyulya kebab. W menu nie brakuje też tradycyjnych dań w glinianych naczyniach ketsi, które serwowane są prosto z pieca....
Gaumarjos
Gumarjos to restauracja gruzińska z muzyką na żywo prowadzona przez małżeństwo Davida i Lianę Gamtsemlidze. Są to Gruzini z krwi i kości, którzy postanowili przenieść do Warszawy kawałek rodzinnego Tbilisi. W kuchni rządzi Lela Czcheidze, znana jako Pani Leliko. Serwuje klasyki kaukaskiej kuchni. Występują w wersji, jaką zna tylko ten,...
Gruzinka
Kuchnia gruzińska w Warszawie z poszanowaniem tradycji i nowoczesnym podejściem - to krótka definicja lokalu Gruzinka na Saskiej Kępie. Główną rolę grają tu chinkali: lepione na miejscu, z klasycznym farszem mięsnym lub w roślinnej wersji z grzybami i szpinakiem. Na uwagę zasługują też chaczapuri – adżarskie z jajkiem i masłem...
Mała Gruzja
Mała Gruzja to kameralna restauracja w warszawskim Śródmieściu. Fani gruzińskich smaków przyjeżdżają tu ze wszystkich dzielnic miasta. W menu królują klasyczne przystawki – grillowany bakłażan z pastą z orzechów włoskich i granatem, aromatyczne lobio z kolendrą, a także ciepłe dania jak kupati czy pieczarki po gruzińsku. Pierogi chinkali i małe...
Restauracja Rusiko
Rusiko to miejsce, które od pierwszego kęsa przenosi prosto do Gruzji. Na talerzach królują klasyki – parujące chinkali z aromatycznym bulionem, chrupiące chaczapuri w kilku regionalnych wariantach, soczyste mięsa i domowe pielmieni. Wszystko przygotowywane jest zgodnie z tradycją i z sercem, co czuć w każdym daniu. Restaurację prowadzi Davit Turkestanishvili,...
Specjały Regionalne
Pierogi to nasza narodowa duma – smak dzieciństwa, świąt i rodzinnych spotkań. Jeśli chcesz poznać tajniki ich przygotowywania, odpowiednią destynacją będzie restauracja Specjały Regionalne. Regularnie odbywają się tutaj grupowe warsztaty lepienia pierogów. Dwugodzinne zajęcia prowadzone są w języku polskim i angielskim, w środy i piątki, choć można też uzgodnić inne...
































