Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po najlepszych włoskich restauracjach w stolicy

Video Thumbnail

Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po najlepszych włoskich restauracjach w stolicy

Najlepsze włoskie restauracje są w Warszawie – to nie obietnica, to sprawdzone miejsca wybrane przez nas z kulinarnym zapałem. To tu po skończonej uczcie, będziesz miał ochotę zakrzyknąć: „Mamma Mia jakie to dobre!”

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na świecie. Jej tradycja sięga setek lat i jest bogata w różnorodne smaki, aromaty i techniki gotowania. Półwysep Apeniński to ponad 20 kulinarnych archipelagów oferujących lokalne specjały. Wspólnym mianownikiem jest jednak prostota, tradycyjne przepisy oraz świeże, sezonowe i najwyższej jakości produkty.

Dla Włochów kuchnia to nie tylko jedzenie, to również sposób życia. Włosi uwielbiają spędzać czas wspólnie, delektując się posiłkiem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Mają nawet specjalne dania na każdy dzień tygodnia. Na przykład w poniedziałek często serwuje się penne all’arrabbiata, we wtorek gnocchi, a w czwartek risotto. Jedzenie jest sposobem na celebrację, dzielenie się radością i tworzeniem wspomnień.

Włoskie restauracje w Warszawie

Dla tych, którzy jednak smaku Włoch zmuszeni są poszukać w Warszawie, mamy bardzo dobrą wiadomość! Na kulinarnej mapie stolicy jest wiele miejsc, w których bez wątpienia odnajdziesz autentyczną, włoską kuchnię. Wybierzcie się zatem z nami w tour po najlepszych włoskich restauracjach w Warszawie.

W tym przewodniku:

Dziurka od klucza
La Mia Italia
Casa Italia
Tutti Santi
AMORE by Mamma Marietta
Culiinaria Italia
La Bomboniera

Dziurka od klucza

Jest dokładnie tak, jak wyobrażasz sobie wypowiadając nazwę tej restauracji. Świat „Dziurki od klucza” jest zaczarowany, począwszy od wystroju po kuchnię. Co więcej ta magia pozostaje niezmienna od lat, pomimo tego, że restauracja zmieniła lokal! Świadczy to tylko o tym, że tworzą ją ludzie z pasją, wiedzą, umiejętnościami i konsekwencją. Dzięki temu zamawiając swoje ulubione włoskie danie obecne w karcie od początku istnienia restauracji, doznasz dokładnie tego samego zachwytu. Prawdziwi znawcy wiedzą, że właśnie to stanowi poziom kulinarny niedostępny dla każdego. RestauracjaDziurka od klucza” istnieje od 2012 roku, wtedy mieściła się na Powiślu. Niewielki lokal, zawsze oblężony przez spragnionych włoskich smaków klientów. Dziś restauracja zajmuje dwie duże sale w uroczym miejscu, jakim jest Fort Służew na Ursynowie, a kolejki nadal ustawiają się przed wejściem.

Nowością w menu jest pizza neapolitańska, wypiekana w piecu z najwyższej jakości dodatkami. Jest kontynuacją obranego z sukcesem kierunku kuchni włoskiej. Idealnie wypieczone ciasto z chrupkimi brzegami, ciągnący się ser i kilka różnych wersji smakowych. Tak jak kiedyś słynne makarony z „Dziurki od klucza”, tak i teraz pozostają niezmiennie zachwycające. Rozpływające się w ustach spaghetti z sosem paprykowym, karmelizowaną cebulą, miodem i rostbefem. Równie cudowne jest spaghetti Pomodoro ze straciatellą, w którym śmietankowa mozarella z regionu Apulia sprawia, że tego dania po prostu nie da się zapomnieć. Włoskie desery serwowane w “Dziurce od Klucza” zasługują na oddzielny rozdział! Ci którzy ich spróbowali, prosili by ciasta sprzedawane były w lokalu w całości. Żeby można było zabrać ze sobą ten smak do domu i dzielić się nim z najbliższymi.

La Mia Italia

Nie napiszemy tu ani słowa o wnętrzach, muzyce, czy też niezliczonych pozycjach w karcie. „La Mia Italia” to włoska restauracja w Warszawie, w której zjesz tak dobrze, że będziesz miał poczucie, że za sterami kuchni stoi najzdolniejsza, włoska mamma! I w rzeczy samej, tak właśnie jest! Może nie Włoszka, a Polka, ale za to taka, która swój kunszt kuchenny budowała latami. Odkrywała zakątki Włoch, w których smak, jakość i tradycja to prawdziwe fundamenty kuchni. Elżbieta Duda poznała praktycznie każdy sekret prawdziwych, włoskich pań domu i wybitnych szefów. Postanowiła, że otworzy w Polsce lokal i zaserwuje swoim gościom, wszystko czego się nauczyła. Od kilku lat ona, kucharz oraz sympatyczny pizzaiolo, karmią warszawiaków najbardziej autentyczną kuchnią włoską.

Próżno szukać tu wolnego stolika w porze obiadowej, ponieważ ta restauracja włoska mieści się w zagłębiu mokotowskich biurowców. Domowe gnocchi, spaghetti, pizza, ale i sałatki, zupy i desery. To wszystko znajdziecie w karcie i uwierzcie nam na słowo, nie skończycie na jednej wizycie, choćbyście codziennie musieli przedzierać się przez korki warszawskiego Mordoru. Cóż, okazuje się bowiem, że z Domaniewskiej jest bardzo blisko do Neapolu.

Casa Italia

Ktoś powiedział nam kiedyś, że jeśli odwiedzimy włoską restaurację i będą w niej klienci z Włoch, to zdecydowanie powinniśmy zostać dłużej. W Casa Italia usiedliśmy i nie mieliśmy ochoty wychodzić…Miejsce prowadzi rodowity Włoch, który od najmłodszych lat podpatrywał kulinarne sekrety swojego dziadka, prowadzącego restaurację we Włoszech. Ta restauracja włoska w Warszawie działa już od kilku lat i zdążył zaskarbić sobie uznanie koneserów kuchni włoskiej. Gości traktuje się tu z włoską otwartością oraz polską gościnnością. Casa Italia zachęca nastrojowym wnętrzem, domowy klimat współtworzą: ekspozycja win, kolekcja makaronów domowej roboty, oliwy smakowe, balsamico na kremie lub winegrecie, a wszystko oryginalnie wytwarzane we Włoszech!

Mocną stroną restauracji jest starannie skomponowana karta win, sprowadzanych z Włoch od zaprzyjaźnionych winiarni takich jak Giarola i Bernard.

Na szczególną uwagę zasługują takie pozycje w menu jak krem z włoskich kasztanów, pettegole z truflą, czy Saltimbocca na grzybowym risotto z grillowanymi warzywami. W każdy ostatni piątek miesiąca odbywa się impreza „Wieczór włoskich smaków”, podczas której, przy muzyce na żywo, serwowane są przysmaki kuchni włoskiej w formie bufetu ,, jesz ile chcesz’’. To doskonała okazja, żeby poczuć atmosferę prawdziwych Włoch i rozkoszować się doskonałym jedzeniem.

Tutti Santi

Gdzie najlepsza pizza w Warszawie? W tym zestawieniu najlepszych lokali serwujących pizzę w Warszawie nie może zabraknąć restauracji Tutti Santi znajdującej się na parterze nowoczesnego biurowca przy ulicy Królewskiej 18. W całej Polsce jest kilkanaście lokali sieci, której patronem jest Valerio Valle, mistrz Włoch w pizzy klasycznej. Należy wspomnieć, że kucharze przechodzą pod okiem mistrza kilkumiesięczne szkolenie.

Zadowoleni klienci chwalą klimat i unikatowy wystój restauracji Tutti Santi. Ze ścian spoglądają na Ciebie malowani wszyscy święci, ale bez obaw, nie musisz być święty, żeby uraczono Cię tutaj prawdziwymi specjałami kuchni włoskiej. Poza blisko 40 rodzajami pizzy są doskonałe pasty, w tym tagliatelle z sosem truflowym, sałatki i oczywiście desery. Tiramisu o bogatym kawowym smaku czy lekka panna cotta z szafranem i malinowym musem. Nie ma problemu z modyfikacją dań wedle gustu naszych milusińskich. A dla dorosłych wspaniałe drinki oraz wino białe i czerwone. Recepturę pizzy wegańskiej współtworzyła zwyciężczyni 3 edycji Master Chef, Dominika Wójciak. Plus za to, że możesz wybrać ciasto bez glutenu. Można także kupić i zabrać do domu oryginalne włoskie produkty. Możesz kupić naprawdę wyborną włoską oliwę z oliwek albo sprezentować komuś voucher.

Tutti Santi to miejscówka idealna na spotkania w większym gronie przyjaciół czy rodziny, także z dziećmi. Pamiętaj, że w weekendy nie są przyjmowane rezerwacje. Kolejka przed drzwiami zdradza jednak wspaniałą włoską atmosferę i wyśmienite jedzenie. Nie jest to może najtańsza pizzeria w Warszawie, ale za jakość oryginalnych włoskich składników warto zapłacić.

AMORE by Mamma Marietta

Jeśli bliskie ci są słowa: „ Don’t count the calories. Remember the memories!”, to w AMORE by Mamma Marietta znajdziesz swoje miejsce na ziemi. AMORE by Mamma Marrietta to Andrea Scarantino i Joanna Sienkiewicz. To polsko-włoski duet, który karmi Warszawiaków autentyczną sycylijską kuchnią. W karcie kilka wersji focacci, panierowanej mozzarelli czy parmiggiany. Wśród pizz mamy kompozycje między innymi z mortadellą i kremem pistacjowym, mascarpone i szynką parmeńską, z kremem z pieczonej papryki czy z wędzoną scamorzą, gorgonzolą i pecorino.

Jednak jedna z najlepszych pizz w Warszawie to zdecydowanie nie wszystko, czym rozpieści cię Mamma Marietta. Ich gnocchi di marietta z krewetkami tygrysimi w sosie krewetkowym, penne z ndują, rigattoni alla carbonara, czy spaghettoni z kremem pistacjowym z tatarem z tuńczyka to poezja smaków. Wśród deserów znajdziemy oczywiście sycylijskie klasyki, takie jak cannoli, tiramisu oraz sfiogliatellę. Jak wiecie Sycylia cukrem i glutenem stoi. Zachęcamy do posmakowania Amore w obu wersjach, zarówno słodkiej jak i wytrawnej. Nie pożałujesz ani jednej kalorii więcej!

Culiinaria Italia

Wśród najlepszych włoskich restauracji w Warszawie nie mogło zabraknąć Culiinaria Italia. Niewielkie, przytulne miejsce z ręcznie pisanym menu po włosku, które zmienia się praktycznie codziennie.

Duszą tej włoskiej restauracji w Warszawie jest szef kuchni i właściciel Alfredo. Swój czas oddaje przede wszystkim kuchni, to w niej odtwarza autentyczne potrawy rejonu Wenecji. Jednak włoska natura sprawia, że zawsze znajdzie chwilę na to, by opowiedzieć swoim klientom o fascynującej historii serwowanych w Culiinarii dań.

O tym, czym karmi Alfredo chodzą legendy. Dania wychodzące spod ręki szefa przygotowywane są według tradycyjnych, włoskich receptur. Na miejscu serwowane są owoce morza. Selekcja mięs, podawanych w towarzystwie pomidorów dojrzewających na słońcu, aromatycznych ziół, czosnku i oliwy z oliwek.

Ta włoska restauracja w Warszawie to także wyśmienite, tradycyjne desery. Tiramisu przygotowane według prawdziwych receptur wprost z kuchni mamy i babci. Jest to rozkosz w najczystszej postaci. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby zorganizować spotkanie rodzinne lub firmowe w większym gronie szef kuchni proponuje menu szyte na miarę, dopasowane do potrzeb i okoliczności.

Według opinii gości to także mała, włoska trattoria, która oferuje selekcję win zasługującą na największe uznanie.

La Bomboniera

Tradycyjnie na koniec włoskiej uczty, mamy dla ciebie coś słodkiego. La Bomboniera to włoska pasticceria, prawdziwie włoska cukiernia, specjalizująca się w typowych włoskich deserach. To miejsce zmieni wasz kulinarny światopogląd na desery i cóż.. uzależni. Znamy przypadki osób, które do włoskiej La Bomboniera w Warszawie potrafią przyjechać nawet z Wrocławia, a rodowici Włosi twierdzą, że jakość serwowanych tu deserów przeważa nawet te serwowane we Włoszech.

W La Bomboniera doznasz smaku Cannolo Siciliano, chrupiącej rurki, wypełnionej obłędnym kremem na bazie ricotty. Spróbujesz także specjału zwanego Codina di Aragosta. Jest to ciasto parzone, otoczone pierścieniami rozkosznie chrupiącego ciasta, w całości wypełnione niezwykle gładkim kremem. W menu cukierni jest także słynne Millefoglie, czyli delikatne płatki ciasta francuskiego przełożone kremem pistacjowym i wiele innych grzesznych słodkości.

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie kawy bez słodkiego deseru, to wymarzone miejsce. Kawa w La Bomboniera jest równie wysokiej jakości, jak wszelkie dostępne na miejscu słodkości.

Włoska cukiernia La Bomboniera oferuje również możliwość zamówienia swoich wypieków na różne okoliczności, między innymi wyśmienite torty urodzinowe.

Skosztuj autentycznej kuchni Włoch, sprawdź z nami, co oferują najlepsze restauracje włoskie w Warszawie

Wybór włoskich restauracji w Warszawie jest ogromny, gwarantujemy, że kierując się naszym przewodnikiem odwiedzisz najlepsze z nich i nie wyjdziesz zawiedziony. Romantyczna kolacja, spotkanie w gronie rodzinnym przy stole pełnym autentycznych włoskich smaków to idealny plan. Jeśli dodamy do tego włoską życzliwość i otwartość z pewnością będzie to niezapomniane doznanie dla ciała i ducha.

 

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie skontaktuj sie z nami!

Zapoznaj się z innymi miejscami

Najlepszy barbershop w Warszawie
Najlepsze miejsca w Warszawie, gdzie zrobisz botoks
Stomatologia estetyczna w Warszawie
Depilacja laserowa
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?