Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie
Twój przewodnik po restauracjach z autentyczną kuchnią włoską
- Ostatnio aktualizowane: 10 grudnia, 2024
Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie
Twój przewodnik po restauracjach z autentyczną kuchnią włoską
- Ostatnio aktualizowane: 10 grudnia, 2024
Najlepsze włoskie restauracje są w Warszawie – to nie obietnica, to sprawdzone miejsca wybrane przez nas z kulinarnym zapałem. To tu po skończonej uczcie, będziesz miał ochotę zakrzyknąć: „Mamma Mia jakie to dobre!”
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na świecie. Jej tradycja sięga setek lat i jest bogata w różnorodne smaki, aromaty i techniki gotowania. Półwysep Apeniński to ponad 20 kulinarnych archipelagów oferujących lokalne specjały. Wspólnym mianownikiem jest jednak prostota, tradycyjne przepisy oraz świeże, sezonowe i najwyższej jakości produkty.
Dla Włochów kuchnia to nie tylko jedzenie, to również sposób życia. Włosi uwielbiają spędzać czas wspólnie, delektując się posiłkiem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Mają nawet specjalne dania na każdy dzień tygodnia. Na przykład w poniedziałek często serwuje się penne all’arrabbiata, we wtorek gnocchi, a w czwartek risotto. Jedzenie jest sposobem na celebrację, dzielenie się radością i tworzeniem wspomnień.
Włoskie restauracje w Warszawie
Dla tych, którzy jednak smaku Włoch zmuszeni są poszukać w Warszawie, mamy bardzo dobrą wiadomość! Na kulinarnej mapie stolicy jest wiele miejsc, w których bez wątpienia odnajdziesz autentyczną, włoską kuchnię. Wybierzcie się zatem z nami w tour po najlepszych włoskich restauracjach w Warszawie.
W tym przewodniku:
Dziurka od klucza
Jest dokładnie tak, jak wyobrażasz sobie wypowiadając nazwę tej restauracji. Świat „Dziurki od klucza” jest zaczarowany, począwszy od wystroju po kuchnię. Co więcej ta magia pozostaje niezmienna od lat, pomimo tego, że restauracja zmieniła lokal! Świadczy to tylko o tym, że tworzą ją ludzie z pasją, wiedzą, umiejętnościami i konsekwencją. Dzięki temu zamawiając swoje ulubione włoskie danie obecne w karcie od początku istnienia restauracji, doznasz dokładnie tego samego zachwytu. Prawdziwi znawcy wiedzą, że właśnie to stanowi poziom kulinarny niedostępny dla każdego. Restauracja „Dziurka od klucza” istnieje od 2012 roku, wtedy mieściła się na Powiślu. Niewielki lokal, zawsze oblężony przez spragnionych włoskich smaków klientów. Dziś restauracja zajmuje dwie duże sale w uroczym miejscu, jakim jest Fort Służew na Ursynowie, a kolejki nadal ustawiają się przed wejściem.
Nowością w menu jest pizza neapolitańska, wypiekana w piecu z najwyższej jakości dodatkami. Jest kontynuacją obranego z sukcesem kierunku kuchni włoskiej. Idealnie wypieczone ciasto z chrupkimi brzegami, ciągnący się ser i kilka różnych wersji smakowych. Tak jak kiedyś słynne makarony z „Dziurki od klucza”, tak i teraz pozostają niezmiennie zachwycające. Rozpływające się w ustach spaghetti z sosem paprykowym, karmelizowaną cebulą, miodem i rostbefem. Równie cudowne jest spaghetti Pomodoro ze straciatellą, w którym śmietankowa mozarella z regionu Apulia sprawia, że tego dania po prostu nie da się zapomnieć. Włoskie desery serwowane w “Dziurce od Klucza” zasługują na oddzielny rozdział! Ci którzy ich spróbowali, prosili by ciasta sprzedawane były w lokalu w całości. Żeby można było zabrać ze sobą ten smak do domu i dzielić się nim z najbliższymi.
La Mia Italia
Nie napiszemy tu ani słowa o wnętrzach, muzyce, czy też niezliczonych pozycjach w karcie. „La Mia Italia” to włoska restauracja w Warszawie, w której zjesz tak dobrze, że będziesz miał poczucie, że za sterami kuchni stoi najzdolniejsza, włoska mamma! I w rzeczy samej, tak właśnie jest! Może nie Włoszka, a Polka, ale za to taka, która swój kunszt kuchenny budowała latami. Odkrywała zakątki Włoch, w których smak, jakość i tradycja to prawdziwe fundamenty kuchni. Elżbieta Duda poznała praktycznie każdy sekret prawdziwych, włoskich pań domu i wybitnych szefów. Postanowiła, że otworzy w Polsce lokal i zaserwuje swoim gościom, wszystko czego się nauczyła. Od kilku lat ona, kucharz oraz sympatyczny pizzaiolo, karmią warszawiaków najbardziej autentyczną kuchnią włoską.
Próżno szukać tu wolnego stolika w porze obiadowej, ponieważ ta restauracja włoska mieści się w zagłębiu mokotowskich biurowców. Domowe gnocchi, spaghetti, pizza, ale i sałatki, zupy i desery. To wszystko znajdziecie w karcie i uwierzcie nam na słowo, nie skończycie na jednej wizycie, choćbyście codziennie musieli przedzierać się przez korki warszawskiego Mordoru. Cóż, okazuje się bowiem, że z Domaniewskiej jest bardzo blisko do Neapolu.
Bottegas
Chcesz doświadczyć autentycznej włoskiej kuchni w Warszawie? Odwiedź Bottegas. Właściciele restauracji, Matteo, Roberto i Antonio to rodowici Włosi, podobnie jak szef kuchni – Fabiano. Daje to gwarancję oryginalnych receptur, wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości i prawdziwie włoskich smaków na talerzu. Specjalnością lokalu jest pizza neapolitańska zarówno biała, jak i na bazie sosu pomidorowego w wielu ciekawych odsłonach. W menu, hołdującym włoskiej tradycji kulinarnej, nie brakuje ręcznie robionych past, sałatek, owoców morza oraz pysznych deserów, jak delikatne tiramisu. Włoską ucztę możesz też urządzić u siebie w domu korzystając z wygodnej opcji dostawy, a jeśli chcesz skosztować włoskiego street foodu, zamów na wynos pizzę a portafoglio – przysmak składany w poręczny trójkąt, idealny dla osób w ciągłym ruchu.
Nie tylko doskonałe włoskie dania sprawiają, że Bottegas wyróżnia się na kulinarnej mapie Warszawy. Serdeczna obsługa, włoska muzyka w tle i wnętrze przypominające małą galerię sztuki, pełne ciepłych kolorów i obrazów tworzą niezapomniany klimat i pozwalają poczuć włoskie La Dolce Vita w samym sercu Warszawy – w pobliżu Krakowskiego Przedmieścia. Restauracja zapewnia swoim gościom przednią rozrywkę organizując degustacje win, występy muzyczne i różne inne tematyczne wieczory, które przybliżają żywą kulturę Włoch. Dopełnieniem udanego wieczoru w Bottegas będzie kieliszek doskonałego trunku z bogatej kolekcji win z różnych rejonów Włoch czy też oryginalne kraftowe piwo.
Casa Italia
Ktoś powiedział nam kiedyś, że jeśli odwiedzimy włoską restaurację i będą w niej klienci z Włoch, to zdecydowanie powinniśmy zostać dłużej. W Casa Italia usiedliśmy i nie mieliśmy ochoty wychodzić…Miejsce prowadzi rodowity Włoch, który od najmłodszych lat podpatrywał kulinarne sekrety swojego dziadka, prowadzącego restaurację we Włoszech. Ta restauracja włoska w Warszawie działa już od kilku lat i zdążył zaskarbić sobie uznanie koneserów kuchni włoskiej. Gości traktuje się tu z włoską otwartością oraz polską gościnnością. Casa Italia zachęca nastrojowym wnętrzem, domowy klimat współtworzą: ekspozycja win, kolekcja makaronów domowej roboty, oliwy smakowe, balsamico na kremie lub winegrecie, a wszystko oryginalnie wytwarzane we Włoszech!
Mocną stroną restauracji jest starannie skomponowana karta win, sprowadzanych z Włoch od zaprzyjaźnionych winiarni takich jak Giarola i Bernard. Na szczególną uwagę zasługują takie pozycje w menu jak krem z włoskich kasztanów, pettegole z truflą, czy Saltimbocca na grzybowym risotto z grillowanymi warzywami. W każdy ostatni piątek miesiąca odbywa się impreza „Wieczór włoskich smaków”, podczas której, przy muzyce na żywo, serwowane są przysmaki kuchni włoskiej w formie bufetu ,, jesz ile chcesz’’. To doskonała okazja, żeby poczuć atmosferę prawdziwych Włoch i rozkoszować się doskonałym jedzeniem.
Tutti Santi
Współzałożycielem Tutti Santi jest Valerio Valle, który jest Mistrzem Włoch, Europy i Vice Mistrzem Świata w pizzy klasycznej. Prowadzi we Włoszech własne restauracje, szkołę pizzy, pełni rolę jurora na międzynarodowych zawodach oraz posiada tytuł Ambasciatore del Gusto. Jest to tytuł uznanego promotora włoskiej kuchni na całym świecie. I możemy śmiało powiedzieć, że robi to naprawdę dobrze! Tutti Santi to sieć włoskich restauracji, która nieustannie się powiększa, co jest dowodem na to, że tu po prostu i po włosku dobrze karmią. W menu króluje pizza, jednak propozycji jest dużo więcej. Kremowe, obłędne w smaku gnocchi, pełne aromatycznych przypraw sosy, owoce morza i desery. Same klasyki dopracowane do perfekcji z najlepszych włoskich składników.
O dobrym smaku w tej włoskiej restauracji w Warszawie można mówić nie tylko w kontekście wyśmienitego jedzenia. Ale także wyjątkowej architektury. W bezpośrednim nawiązaniu do nazwy lokalu (tłumaczenie Wszyscy Święci) pozwoliło na wplecenie w wystrój wnętrza wielu ciekawych elementów o gotyckim charakterze. Ogromne okna w kształcie strzelistych łuków oraz niezwykłe elementy ikonografii postaci świętych robią niesamowite wrażenie. Atmosferę przytulności dopełnia także ustawiony w centrum profesjonalny, włoski piec. W którym płonie prawdziwy ogień i obok którego goście mogą na żywo podglądać pizzaiolo w trakcie przygotowywania pizzy.
Culiinaria Italia
Wśród najlepszych włoskich restauracji w Warszawie nie mogło zabraknąć Culiinaria Italia. Niewielkie, przytulne miejsce z ręcznie pisanym menu po włosku, które zmienia się praktycznie codziennie. Duszą tej włoskiej restauracji w Warszawie jest szef kuchni i właściciel Alfredo. Swój czas oddaje przede wszystkim kuchni, to w niej odtwarza autentyczne potrawy rejonu Wenecji. Jednak włoska natura sprawia, że zawsze znajdzie chwilę na to, by opowiedzieć swoim klientom o fascynującej historii serwowanych w Culiinarii dań.
O tym, czym karmi Alfredo chodzą legendy. Dania wychodzące spod ręki szefa przygotowywane są według tradycyjnych, włoskich receptur. Na miejscu serwowane są owoce morza. Selekcja mięs, podawanych w towarzystwie pomidorów dojrzewających na słońcu, aromatycznych ziół, czosnku i oliwy z oliwek. Ta włoska restauracja w Warszawie to także wyśmienite, tradycyjne desery. Tiramisu przygotowane według prawdziwych receptur wprost z kuchni mamy i babci. Jest to rozkosz w najczystszej postaci. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby zorganizować spotkanie rodzinne lub firmowe w większym gronie szef kuchni proponuje menu szyte na miarę, dopasowane do potrzeb i okoliczności. Według opinii gości to także mała, włoska trattoria, która oferuje selekcję win zasługującą na największe uznanie.
La Bomboniera
Tradycyjnie na koniec włoskiej uczty, mamy dla ciebie coś słodkiego. La Bomboniera to włoska pasticceria, prawdziwie włoska cukiernia, specjalizująca się w typowych włoskich deserach. To miejsce zmieni wasz kulinarny światopogląd na desery i cóż.. uzależni. Znamy przypadki osób, które do włoskiej La Bomboniera w Warszawie potrafią przyjechać nawet z Wrocławia, a rodowici Włosi twierdzą, że jakość serwowanych tu deserów przeważa nawet te serwowane we Włoszech.
W La Bomboniera doznasz smaku Cannolo Siciliano, chrupiącej rurki, wypełnionej obłędnym kremem na bazie ricotty. Spróbujesz także specjału zwanego Codina di Aragosta. Jest to ciasto parzone, otoczone pierścieniami rozkosznie chrupiącego ciasta, w całości wypełnione niezwykle gładkim kremem. W menu cukierni jest także słynne Millefoglie, czyli delikatne płatki ciasta francuskiego przełożone kremem pistacjowym i wiele innych grzesznych słodkości. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie kawy bez słodkiego deseru, to wymarzone miejsce. Kawa w La Bomboniera jest równie wysokiej jakości, jak wszelkie dostępne na miejscu słodkości. Włoska cukiernia La Bomboniera oferuje również możliwość zamówienia swoich wypieków na różne okoliczności, między innymi wyśmienite torty urodzinowe.
Skosztuj autentycznej kuchni Włoch, sprawdź z nami, co oferują najlepsze restauracje włoskie w Warszawie
Wybór włoskich restauracji w Warszawie jest ogromny, gwarantujemy, że kierując się naszym przewodnikiem odwiedzisz najlepsze z nich i nie wyjdziesz zawiedziony. Romantyczna kolacja, spotkanie w gronie rodzinnym przy stole pełnym autentycznych włoskich smaków to idealny plan. Jeśli dodamy do tego włoską życzliwość i otwartość z pewnością będzie to niezapomniane doznanie dla ciała i ducha.