Najlepsze tajskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po najsmaczniejszej kuchni tajskiej w mieście

Video Thumbnail
/
/
/
Najlepsze tajskie restauracje w Warszawie

Najlepsze tajskie restauracje w Warszawie

Twój przewodnik po najsmaczniejszej kuchni tajskiej w mieście

/
/
/
Najlepsze tajskie restauracje w Warszawie

Kuchnia tajska zdobyła ogromną popularność na całym świecie dzięki swoim wyjątkowym smakom, niezwykłym aromatom i różnorodności potraw. Znana jest z unikalnych kompozycji smaków słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i pikantnych. W daniach tajskich te nuty łączą się ze sobą w harmonijny sposób, co daje wyjątkowe doświadczenia kulinarne. Przykładem może być słynna zupa Tom Yum, która jest fuzją pikantności papryczek chili, kwaskowatości limonki, słodyczy cukru palmowego, aromatu trawy cytrynowej i charakterystycznego sycącego smaku krewetek lub kurczaka. Wejdź z nami do tego niezwykłego świata, poznając najlepsze tajskie restauracje w Warszawie.

Za co cenimy restauracje z tajskim jedzeniem

Dobre tajskie lokale używają świeżych autentycznych składników, takich jak trawa cytrynowa, galangal, kafir lime, pasta z tamaryndowca, sos rybny, tajska bazylia, kolendra, orzeszki ziemne i papryczki chilli. Smaki potraw są głębokie, wyraźne i dobrze zbalansowane. To znakomite urozmaicenie codziennego menu, które pozwala przenieść się na chwilę w daleki egzotyczny rejon świata. Wyraża się to nie tylko w ciekawym jedzeniu, ale też wystroju restauracji, których wnętrza inspirowane są tajską kulturą.

Najlepsze tajskie restauracje w Warszawie – tędy proszę!

W naszym przewodniku znajdziesz informacje o kilku topowych restauracjach, w których serwowane są oryginalne dania pochodzące z Tajlandii. Odwiedzając je, na pewno nie odczujesz zawodu. Przetestuj smaki kuchni z południowo-wschodniej Azji w Warszawie i poczuj się jak podczas fascynującej podróży.

W tym przewodniku:

Bosko TuThai
Thai Thai
Wi-Taj
WHY THAI Food&Wine
Naam Thai
Silk & Spicy

Bosko TuThai

Bosko TuThai znajduje się w Centrum Praskim Koneser w ciekawej części Starej Pragi, która jest jednym z bardziej klimatycznych rejonów miasta. Kwitnie tu życie towarzyskie, kulturalne i dynamicznie rozwija się gastronomia. Restauracja jest przestronna i zaaranżowana w oparciu o połączenie tajskich inspiracji i stylu postindustrialnego. Goście doceniają ją nie tylko z uwagi na doskonałe jedzenie, ale też świetnie przeszkoloną i bardzo przyjazną obsługę, która ma szczegółową wiedzę o serwowanych daniach. Zjesz tu smakowite tajskie przystawki, thai rolls i sajgonki, różne rodzaje tradycyjnych zup z Tajlandii (m.in. Tom Kha, Tom Yum i Suki Yaki), pad thai i smażony ryż lub makaron sojowy z dodatkami. Kuchnia serwuje wiele ciekawych dań mięsnych – z kurczakiem, wołowiną, kaczką i wieprzowiną. Zawiedzeni nie będą też smakosze owoców morza oraz ryb. W menu znajdziesz również sushi (też wegetariańskie). Dla wielu osób dużym atutem jest dodatkowa karta dań bezgutenowych. Odwiedzając Bosko TuThai zwróć uwagę na wprowadzane przez lokal promocje. Zależnie od dnia tygodnia to na przykład zniżka 50% na drugi zamówiony Pad Thai, drugi Aperol Spritz gratis czy wszystkie curry z menu dostępne w jednej atrakcyjnej cenie.

Thai Thai

Warszawska restauracja Thai Thai należy do sieci pięciu lokali. Pozostałe znajdują się w Gdańsku, Sopocie, Poznaniu i Wrocławiu. Pochodzący z Tajlandii kucharze dbają skrupulatnie o autentyczność stosowanych przepisów, a oryginalne składniki sprowadzane są na zamówienie. Lokal wyróżnia się kameralną nastrojową atmosferą i starannie zaaranżowanym w dalekowschodnim klimacie wnętrzem. Oczy cieszy nie tylko orientalny wystrój, ale również oryginalnie podane dania. Jeśli zastanawiasz się, gdzie znajdziesz smaczne tajskie restauracje w Warszawie, Thai Thai na pewno powinna znaleźć się na Twojej liście do odwiedzenia. Zjesz tu tradycyjne tajskie sałatki i przystawki, na przykład sałatkę ze świeżej papai, pomidorów cherry i marchewki z sosem rybnym, limonką oraz orzechami nerkowca lub tatar z tuńczyka z kolendrą, miętą, chilli i granatem. W karcie zawsze dostępnych jest kilka rodzajów zup oraz dania z tradycyjnego woka. Dania główne są bardzo zróżnicowane. Możesz wybrać między innymi naleśniki ryżowe z kaczką, szaszłyki z kurczaka, grillowaną argentyńską polędwicę wołową, zielone curry z warzywami i krewetkami lub kurczakiem czy pieczoną kaczkę. Thai Thai specjalizuje się też w daniach rybnych. Zjesz tu między innymi świetnie przyrządzoną żabnicę. Coś dla siebie znajdą też amatorzy deserów.

Wi-Taj

Wi-Taj to restauracja, która serwuje unikalną kuchnię, stanowiącą mariaż tradycji tajskich i wietnamskich. Od poniedziałku do piątku w godzinach 11:30 – 16:00 są tu serwowane wyśmienite lunche w umiarkowanej cenie. Można trafić też na inne ciekawe promocje, na przykład wybrane napoje w ramach oferty “2 w cenie 1”. W sezonie wiosennym i letnim posiłki można zjeść w przyjemnym ogródku na dworze. Reklamująca się hasłem “Usiądź – zjedz – porozmawiaj” restauracja stawia na zarówno elegancki, jak i swobodny klimat. Atmosfera idealnie sprzyja spotkaniom towarzyskim, a solidne porcje zaspokojeniu nawet dużego głodu. W restauracji Wi-Taj możesz liczyć na szeroki wybór aromatycznych przystawek i zup. Znajdziesz tu ponadczasowe klasyki, jak żółte, czerwone i zielone curry. W przypadku części dań menu oferuje opcję wyboru głównego składnika – na przykład wołowiny, krewetek black tiger, kurczaka bądź tofu. Restauracja serwuje zestaw dostępny tylko dla dzieci, w którym najmłodsi otrzymują panierowanego kurczaka z ryżem, surówką i sokiem. Wi-Taj to również pyszne desery, jak banan w cieście z wiórkami kokosa czy tajski lepki ryż z mlekiem kokosowym i owocem mango. Wśród napojów na wyróżnienie zasługuje herbata z prażonym ryżem, wyselekcjonowane gatunki herbat zielonych, domowe lemoniady z egzotycznymi owocami i bezalkoholowe moktajle. Możesz też napić się tu piwa, wina lub mocniejszego alkoholu.

WHY THAI Food&Wine

Restauracje spod szyldu WHY THAI działają w Poznaniu oraz w Warszawie w bliskim sąsiedztwie budynku Sejmu. Pierożki won ton z nadzieniem z grzybów, grillowane kalmary z chilli i marakują, spring rolls z sosem miętowo-kolendrowym, bułeczki bao z grillowanym bakłażanem albo szarpaną wołowiną, dorsz w sosie ostrygowo-rybnym, chrupiąca kaczka z kapustą pak choi, sałatka z mango i pastą krewetkową, mule z liczi i chilli – wszystko to i wiele więcej znajdziesz w różnorodnym menu warszawskiego lokalu WHY THAI. Tajska restauracja na Wiejskiej serwuje również wyśmienite desery przyrządzone według tradycyjnych tajskich receptur. Możesz wybierać pomiędzy kasztanami wodnymi w syropie jaśminowym, ryżem ze słodkim mango w mleku kokosowym, a smażonymi lodami z orzeszkami ziemnymi, wanilią i karmelem. WHY THAI działa na rynku od 2012 roku i zatrudnia doświadczonych kucharzy tajskiego pochodzenia. Filozofią lokalu jest serwowanie dań nie tylko smacznych, kolorowych i pięknie podanych, ale też przyjaznych dla zdrowia. Zapewnia to między innymi staranny dobór świeżych wysokogatunkowych składników.

Naam Thai

Dwa lokale Naam Thai bez wątpienia zaliczyć można do grona autentycznych tajskich restauracji w Warszawie. Jeden z nich znajduje się na kultowej Saskiej Kępie, a drugi na pograniczu Woli z Żoliborzem. Jednym z bestsellerowych dań w karcie jest GUAI TIAW PED, czyli zupa z pieczonej kaczki podawana z makaronem ryżowym. Do dań głównych zaliczają się między innymi potrawy w tradycyjnym tajskim curry lub dania z woka w wersji wegetariańskiej, mięsnej lub z owocami morza oraz klasyczne smażone makarony (sojowy ryżowy udon) lub ryż z dodatkami. Dużym powodzeniem cieszą się też tutejsze sałatki. To między innymi sałatka z owocami morza, drobno siekaną wieprzowiną i makaronem sojowym oraz sałatka z krewetkami, świeżymi ziołami, trawą cytrynową oraz słodką pastą chilli. W Naam Thai poza menu głównym funkcjonuje też menu sezonowe. W ciepłe dni można zjeść tu chrupkie na zewnątrz i zimne w środku smażone lody podane ze świeżymi owocami lub tajską owocową sałatkę Som Tam Pollamai. Napijesz się tu też dobrej kawy, espresso tonic, mango lassi lub aromatycznej tajskiej herbaty. Obsługa pomoże Ci złożyć trafione zamówienie również wtedy, kiedy przyjdziesz z dziećmi.

Silk & Spicy

Silk&Spicy to restauracje, w których serwowane są dania kuchni tajskiej oraz sushi. Wśród dań głównych znaleźć można przede wszystkim propozycje z wołowiną, kurczakiem i kaczką oraz opcje wegetariańskie bazujące na warzywach i tofu. Ważną pozycją w menu jest też czerwone, żółte oraz zielone curry, makarony pszenne, ryżowe i sojowe z dodatkami oraz dania, w których pierwsze skrzypce grają ryby i owoce morza. Smakosze oryginalnych tajskich zup nie będą zawiedzeni, mogąc wybierać pomiędzy TOM KHA GAI, MISOSHIRU, PHO, WON TANG, TOM YUM, a bulionem z makaronem BUN. Restauracje oferują menu dziecięce, na które składa się delikatny rosół z makaronem sojowym, chrupiące paluszki w sosie słodko-kwaśnym i zestaw mini sushi. Dużą popularnością zarówno wśród dzieci jak i dorosłych cieszą się desery. Oprócz lodów o smaku mango i kokosa, sufletu czekoladowego z lodami i owoców w tempurze, znajdziesz w karcie typowe ciepłe desery, a wśród nich chrupiące sakiewki z lychee i sosem mango i naleśniki z bananem. W lokalu na Francuskiej możliwe są zamówienia “z okienka”.

Szukasz wyśmienitej kuchni – odwiedź najlepsze tajskie restauracje w Warszawie

Od klasycznych pad thai, przez aromatyczne zupy i lekkie sałatki, po wyraziste curry i słodkie desery – każda z rekomendowanych restauracji oferuje dopracowane dania, które zaspokoją Twój apetyt na dalekowschodnią egzotykę na talerzu. Wszystkie lokale łączy jedno – pasja do tajskiej kuchni i dbałość o najwyższą jakość składników. Przekonaj się, czy mamy rację!

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie? Skontaktuj sie z nami.

Zapoznaj się z innymi miejscami

Cukiernia w Warszawie
Produkty spożywcze z całego świata w Warszawie
Najlepsze salony kosmetyczne w Warszawie
Sauna w Warszawie
Warte uwagi

Coś pomineliśmy, masz jakieś sugestie?

Czy jesteś właścicielem biznesu?