Der Elefant jest miejscem o wyjątkowym charakterze, które powstało z przyjaźni, pasji do podróży i miłości do jedzenia. Wnętrze restauracji zaprojektował Olgierd Hryniewski, bliski przyjaciel właścicieli. Inspirowane jest wspólnymi wyprawami do Stanów Zjednoczonych i Izraela. Przy jego tworzeniu postawiono na naturalne, odnawialne materiały, które nadają przestrzeni ciepły, nowoczesny i zarazem autentyczny klimat. Der Elefant to też lokal bardzo rodzinny i wyróżniający się szeroko rozumianą otwartością. W lokalu znajduje się Spielplatz i własne studio kulinarne dla dzieci (Warsaw Cooking University). Pozwala rozwijać małych pasjonatów gotowania i tworzy pozytywne wspomnienia związane z jedzeniem od najmłodszych lat.
Restauracja łączy dwa kulinarne światy: pierwszym z nich jest Fish and Oyster Bar, serwujący świeże ryby, ostrygi i słynne kraby z Alaski, które sprowadzane są bezpośrednio przez zespół Der Elefant. Druga część to przestrzeń poświęcona mięsu – grillowanej i sezonowanej wołowinie najwyższej jakości, a także chrupiącym warzywom od lokalnych dostawców. Menu uzupełniają klassische polnische Küche, takie jak rosół z lubczykiem czy perfekcyjny de volaille. Znajdziesz tu też ciekawe propozycje dla wegetarian. Największą sławę lokal zdobył jednak w kategorii „najlepsze restauracje rybne".